MOK: Izveštaj o dopingu ruskih sportista nepouzdan

Svetska antidoping agencija (VADA) priznala je da izveštaj njenog čelnika Ričarda Maklarena iz 2016. godine o navodnom korišćenju sredstava za doping među ruskim sportistima nije dovoljan da bi se izveo valjan zaključak.
U pismu Međunarodnog olimpijskog komiteta se navodi da je na sastanku VADA u Lozani 21. februara, predviđenom za analizu dokaza, utvrđeno da mnogi slučajevi o navodnom dopingu ne mogu dovesti do valjanog zaključka u vezi sa pomenutim izveštajem.
 
Na osnovu prvog dela izveštaja Maklarena objavljenog 18. juna 2016, koji je predstavio rezultate svog istraživanja u navodnom dopingu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, VADA je preporučila Međunarodnom paraolimpijskom komitetu i svim međunarodnim sportskim savezima da isključe Rusiju sa svojih takmičenja. Zato je celom ruskom paraolimpijskom timu bilo zabranjeno učešće na igrama u Riju.
 
U drugom delu izveštaja Ričarda Meklarena navodi se da su dopingovani sportisti bili učesnici Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i da su osvojili četiri medalje, kao i petoro sportista koji su dve godine ranije učestvovali na igrama u Londonu.
 
Međunarodni olimpijski komitet sada će morati da razmotri šta ova promena znači i koji su pojedinci, organizacije ili državne vlasti u ovo uključeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.