Televizija i navijači za nova teniska pravila

Prema predlogu Međunarodne teniske federacije i Udruženja profesionalnih igrača, ubuduće bi se set igrao ne do šestog, već do četvrtog osvojenog gema jednog igrača, a pri rezultatu 40:40 u poenima ne bi se igralo na "razliku", već bi se prvim dobijenim osvajao i gem.
Piše: Živan Lazić
 
Prema predlogu Međunarodne teniske federacije i Udruženja profesionalnih igrača, ubuduće bi se set igrao ne do šestog, već do četvrtog osvojenog gema jednog igrača, a pri rezultatu 40:40 u poenima ne bi se igralo na "razliku", već bi se prvim dobijenim osvajao i gem.
 
Nije teško uočiti da je namera skratiti i, koliko je moguće, ujednačiti trajanje mečeva. Mada je  "beli sport" na glasu kao bastion neupitnog poštovanja ustaljenih pravila i običaja, pritisak televizije i sponzora je primorao da se i teniseri prilagode zahtevima medija i, još više, oglašivača.
 
Mečevi dugog i neujednačenog trajanja
 
Dugi, ali i mečevi izrazito neujednačenog trajanja decenijama stvaraju probleme u televizijskoj programskoj šemi, ometajući i poslovnu politiku oglašavanja. Čini se da je definitivna odluka pala pre sedam godina kada su Izner i Mahut meč igrali čak jedanaest sati i pet minuta; predugo i za one infantilno zavedene prebacivanjem loptice preko mreže.
 
Prvo je na oglednim mečevima testirano nekoliko varijanti promena, potom su za dečake i devojčice uzrasta do deset godina definisana pravila kakva se sada predlažu i za odrasle. Ipak, glavna, zvanična provera biće na turniru "Mladih nada" (igrači do 21 godine), u Milanu od 7. do 11. novembra, nakon čega će ITF i ATP izaći sa definitivnim stavom.
 
Četiri gema za set
 
I dalje će se igrati na tri dobijena seta na većim, odnosna dva na manjim turnirima. No, set će trajati ne do šestog, već do osvajanja četvrtog gema. U slučaju rezultata 3:3 igrao bi se taj-brejk, do sedam u svakom setu. Odustaje se da se taj-brejk u završnom setu igra na dva razlike. 
 
Očekuje se da na skraćivanje trajanja meča više uticaja ima buduće pravilo da se pri rezultatu 40:40 ne zahteva osvajanje dva poena uzastopno, već bi se prvim dobijenim poenom osvajao i gem. U ovoj situaciji, primač servisa bi imao pravo da odredi sa koje strane terena će mu protivnik servirati.
 
Treća promena u samoj igri ukida "nec", i tako bi broj pokušaja servisa bio sveden na dva, bez izuzetaka. Ovo pravilo može dovesti do velikog broja "vinera" i primaču serve će biti otežano da lopticu vrati u protivnički teren.
 
Treneri savetuju tenisere
 
Izgleda da su teniseri i teniski funkcioneri shvatili kako posmatračima oduzimaju previše vremena, pa su skratili sve moguće pauze. Tako će svakom igraču biti dopušten samo jedan medicinski tajmaut, časovnik, a ne sudija, meriće da li je teniser servirao u toku dopuštenih 25 sekundi, dok će uvodno zagrevanje igrača umesto sadašnjih deset trajati pet minuta.
 
U teniskom svetu su razumeli da u sve ubrzanijem ritmu življenja nije realno gledaoca na stadionu držati ukipljeno vezanog za posmatranje prebacivanja loptice preko mreže. Stoga je predlog da tokom trajanja igre bude dozvoljeno napuštati ili ulaziti na tribine, dok će treneri i dalje biti van terena, ali će moći sa određene pozicije na stadionu da savetuju igrače.
 
Predlog je i da za vreme mečeva u pojedinačnoj konkurenciji, na terenu ne bude linija za dubl. Očito, od organizatora se očekuje da u nekom relativno kraćem razdoblju podele terene za igru dublova.
 
Samo tri korekcije pravila
 
Šira javnost je iznenađena da tradicionalistička sportska asocijacija pravi baš krupne promene. Mada se svi sportovi prilagođavaju diktatu televizije i modernijem gledaocu, malo ko je očekivao ovolike novine.
 
Tenis je pravilima utemeljio engleski pukovnik Voltea Klopton Vingfild još 1875. godine, precizirajući i ujednačavajući dotadašnjih nekoliko varijanti. Do početka 20. veka, definisani su visina mrežice i udaljenost od osnovne linije do mrežice.
 
Kasnije su samo tri puta uspešno menjana pravila. Početkom sedme decenije prošlog veka ukinuta je obaveza da pri servisu jedna noga servisera obavezno bude na zemlji, dvadesetak godina kasnije uveden je taj-brejk, potom i čelendž, kojim je, zahvaljujući modernim tehnologijama, ukinuta apsolutnost sudijske odluke.
 
Neuništivi Gonzales
 
ITF se duže vreme nalazila u neugodnoj situaciji; televizija i organizatori turnira su tražili izmene, a neuspeh pokušaja da se polovinom prethodnog veka promene pravila je opterećivao. Međutim, razlozi zašto su teniski oci, na insistiranje profesionalnih igrača, uveli izmene pravila po kojima se 1954-55. igralo na nemalom broju turnira, uključujući i šampionat SAD, sasvim su drugačiji od aktuelnih.
 
Terenima je dominirao američki teniser Pančo Gonzales; osam godina je bio najbolji na godišnjoj listi profesionalaca i pobedio je na 24 najveća turnira. Rivali su pokušavali na sve moguće načine da zauzdaju sina meksičkih ilegalnih migranata; posle niza neuspelih podmetanja, palo im je na pamet da promene pravila, pre svega servisiranja. Pritiskom su uspeli da izdejstvuju da se servira kao u stonom tenisu, promena posle svakih pet servisa, a zahtevali su da, s obzirom da je Gonzales imao veoma jak i drugi servis, za početni udarac igrač ima samo jedan pokušaj. Gonzales je pobeđivao i po novim pravilima, a kako je publika više volela tradicionalna, ubrzo se sve vratilo na staro.
 
Poslednji ispada
 
Aktuelni predlozi nisu osmišleni iz logike ugroženih rivala, već iz potrebe da se "beli sport" bolje prilagodi medijskim zahtevima i približi navijaču neobaveznijeg pristupa sportu. Presudila je procena da je televizija bitno doprinela popularosti i komercijalizaciji tenisa. Samo pred ovu sezonu, nagrade na turnirima su povećane za pet do petnaest odsto. Tako je ukupni fond nagrada na Australija openu 37, Rolan Garosu 39,2, Vimbldonu 41,3, a na USA Openu čak 46,2 miliona dolara. Bez snažne podrške televizije teško da bi dostigao i polovinu sadašnjeg iznosa. Takođe, moderni sportski poklonik sve više preferira snažniju i dinamičniju igru kraćeg trajanja. 
 
Veći broj vrhunskih asova je podržao promene, među njima i Novak Đoković.
 
Tenis je među poslednjim sportovima u kome su pravila korigovana. Ranije su slično postupili košarkaši, odbojkaši, fudbaleri, bokseri, stonoteniseri, umetnički i brzi klizači, rvači, atletičari, gimnastičari... 
 
I tu nije kraj. Naredno evropsko prvenstvo u golfu igraće se na terenima sa šest, a ne kao do sada sa devet rupa, dok se u trci na milju na takmičenjima nedavno u Australiji trčalo po pravilu da poslednjeplasirani trkač u svakom od prva tri kruga ispada. Stariji Novosađani setiće se da su se nekada u poluvremenu fudbalske utakmice na atletskoj stazi stadiona "Karađorđe" (u to vreme Gradski stadion) nadmetali biciklisti, upravo uz pravilo da posle svakog kruga poslednji ispada iz dalje borbe. Očito, i naši stari su voleli različite forme takmičenja.
  • DJura

    26.05.2017 12:49
    Daj makar da ostave razliku, u njoj je draž tenisa. Neće ovo proći.
  • Ljubomoran i

    26.05.2017 11:36
    iskompleksiran sam
    Tenis nikada nije ni imao smisao. Sport za burzujsku decu. Dok se nisu pojavili ovi nasi, smatrali su svi da je taj sport malo p......i, a sada svi znaju za slajs.
  • Aleksandar

    26.05.2017 11:30
    Stupidarija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Tenis

Francuzi osvojili Dejvis kup

Teniska reprezentacija Francuske 10. put osvojila je trofej Dejvis kupa pobedom nad Belgijom ukupnim rezultatom 3:2.

VIDEO: ATP se izvinio zbog provokativne ceremonije žreba

Organizacija ATP izvinila se teniskoj i sportskoj javnosti zbog provokativnog nastupa devojaka modela tokom žreba za premijerni turnir "Naredne generacije", na kojem će predstojeće nedelje u Milanu učestvovati osam najboljih igrača mlađih od 21 godine.

Aleksandra Krunić bez titule u Guangdžouu

Aleksandra Krunić nije uspela da osvoji titulu na turniru u kineskom Guangdžouu, pošto je danas u finalu izgubila od domaće igračice Šuai Žang u tri seta 6:2, 3:6, 6:2.