Variety: Na Mirjanu Karanović treba obratiti pažnju

Prestižni magazin "Variety" u svom novom izdanju uvrstio je našu glumicu, a od skoro i rediteljku, Mirjanu Karanović među 10 evropskih autorki na koje treba obratiti pažnju.
 
"Variety" pravi slične izbore već neko vreme na raznim festivalima, a ovaj izbor se desio povodom ovogodišnjeg izdanja Sidnejskog filmskog festivala na kojem je Mirjana Karanović bila gošća prethodnog vikenda, sa filmom "Dobra žena".
 
Ovaj list navodi da je Karanović ikona jugoslovenskog filma i da je nakon raspada zemlje nastavila da sarađuje sa rediteljima iz svih delova bivše Jugoslavije, ostvarujući hrabre i značajne uloge poput silovane majke iz Bosne u filmu "Grbavica" Jasmile Žbanić i hrvatske udovice u ostvarenju "Svjedoci" Vinka Brešana.
 
Autor teksta u prestižnom listu podseća i da je 2008. godine Fond "Maja Maršićević - Tasić" prepoznao njen rad i dodelio joj je nagradu "Osvajanje slobode" za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije.
 
Film "Dobra žena" od početka godine niže uspehe na festivalima širom sveta, a ne izostaje ni podrška kritičara i javnosti. Posebno se ističe sjajan talent Mirjane Karanović koja se prvi put odvažila da stane i iza kamere.
 
Ona potpisuje i scenario za svoj rediteljski debi, a u razvijanju priče su učestvovali i reditelji Stevan Filipović i Darko Lungulov. Mirjana Karanović tumači glavnu ulogu u filmu, a uz nju igraju Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Hristina Popović i Ksenija Marinković.
 
Svetska premijera održana je na prestižnom Sandens festivalu, a zatim je film prikazan i na festivalima u Geteborgu i Klivlendu, dok je srpska premijera bila na Festu.
  • Brus Vilis

    14.06.2016 18:02
    Mirjana predstavlja sve ono što bi Srbija trebalo da bude.... a nije.
  • Denis

    14.06.2016 17:05
    Mirjana Karanović svakako je legendarna naša glumica. Već kao vrlo mlada ostvarila je ulogu karijere u po meni najboljem našem filmu "Petrijin venac". Kasnije je jasno digla glas protiv ratne politike koja je vođena u Srbiji za vreme raspada bivše Jugoslavije i zbog toga imala mnogo problema. Sve vreme od tada nije miljenik države i njenih medija za razliku od npr. nedavno preminulog Bate Živojinovića. S druge strane to joj je omogućilo da posle rata dođe do najboljih uloga na prostorima cele bivše države. Sadašnji njen rad ne pratim puno ali mi se ipak čini da postoji određena grupa "festivalskih filmskih radnika" koji jedini dobijaju priliku da rade na ovim prostorima dok mnogi talenti ne mogu da se probiju ali to nije samo slučaj na filmu.
  • Steva

    14.06.2016 15:05
    Nema šta, mlada i perspektivna. Oduševljen sam kad nam podmeću likove poput nje da je neko na kog treba obratiti pažnju. Ako nisu imali nekog zaista mladog i perspektivnog onda naša nada koju predstavlja glumica na pragu 60 godina nekako više zvuči kao sprdnja. Nemam ništa generalno protiv njene glume ali ovo je čista politika a to mi se gadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.