Više od 50 hiljada gramofonskih ploča digitalizovano i dostupno na internetu

ARChive of Contemporary Music (ARC) iz Njujorka od 1985. godine čuva audiovizuelne materijale, a nešto više od godine partner je s internet arhivom kako bi njihove ploče bile dostupne javnosti.
Projekat Great 78, koji obuhvata 50 hiljada digitaliziranih gramofonskih ploča i snimaka, dostupan je u internet arhivu, a može se preslušati sa svim karakteristikama te zastarele tehnologije.
 
Internet arhiv ima više od 200.000 doniranih snimaka, od kojih je većina iz 1950-ih godina i starije. Ukoliko sve gramofonske ploče ne budu digitalizovane, izvesno je da će veliki broj snimaka biti izgubljen zauvek.
 
Snimci su besplatni i dostupni OVDE.
  • muzičar

    16.08.2017 17:34
    trenutno bez naslova...
    @AleksandarVojvođanin
    ------------------------------
    - A bog čega je "bravo i svaka časta" !? Jel' zbog muzike odn. ploča "...od kojih je većina iz 1950-ih godina i starije..." !?
    - Ovde, kako izgleda, nije reč o nikakvom altruističko-audiofilskom potezu nego o spašavanju tonskih zapisa (nije u pitanju samo muzika, ima i govora tada poznatih ljudi) sa ploča jer su matrice ili izgubljene ili oštećene tako da je ovo jedini način da se ti zapisi nekako sačuvaju. Osim toga, i autorska prava su, po svemu sudeći, istekla pa nema pravnih smetnji da se ovako nešto uradi.
    - Da malo približim materiju - ovo je (tehnički) nešto kao audio-piraterija kod nas tokom 90-ih kada su uglavnom neuki ljudi skidali sa ploča pesme, snimali ih na cd-ove i prodavali po ulici. Bilo je slučajeva da su neke "izdavačke kuće" radile isto to sa muzikom izvođača iz otcepljenih republika.
  • AleksandarVojvođanin

    16.08.2017 14:42
    BRAVO!
    Sve pohvale ekipi radija 021, na deljenju informacija ovog tipa! Još jednom BRAVO i svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika