Dilan ne dolazi po Nobelovu nagradu

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dilan neće doći na ceremoniju dodele nagrada u Stokholmu, saopštila je danas Švedska akademija.
Akademija je navela da je Dilan rekao "da je želeo da lično primi nagradu, ali da je to zbog drugih obaveza nažalost nemoguće".
 
Američki kantautor rekao je krajem oktobra da prihvata Nobelovu nagradu za književnost čime je prekinuo dvonedeljno ćutanje nakon što mu je dodeljeno to najviše svetsko priznanje za njegov ukupan rad. On je rekao da je "ostao bez reči" kada je čuo da je postao prvi muzičar kome je dodeljena ova nagrada i da "veoma ceni tu čast".
 
Rok muzičaru i pesniku data je Nobelova nagrada za književnost 13. oktobra uz obrazloženje Nobelovog komiteta da je nagrađen za "stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke pesničke tradicije".
 
Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz sveta književnosti. Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pesme i poezija blisko povezani. Drugi ipak smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.
  • Slavos

    17.11.2016 20:26
    Razborito
    Nobelova nagrada za pesme i romane. Kakva glupost. Sad za romane još nekako zbog Jugoslovenskog komuniste koji je imao da se drži u sobi ko ikona al za pesme. Pa naša Desanka je nije dobila jel tako?
  • Realno

    16.11.2016 18:55
    Logično
    I svi se tome čude, a niko ne vidi širu sliku. Zašto bi neko , ko iole drži do sebe, posle Obame primio nagradu.????? Ne mogu , a da se ne setim, čoveka mislim da mu je ime Grigorij Perelman (izvin'te ako grešim) , ruskog matematičara koji je odbio Fildsovu medalju (pandan Nobelovoj nagradi za matematiku, ali se dodeljuje svake četvrte god.) koji je s gnušanjem odbio da primi nagradu. Obrazloženje nađite na netu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.