Bobu Dilanu ističe rok za preuzimanje Nobelove nagrade

Švedska akademija upozorila je dobitnika Nobelove nagrade za književnost Boba Dilana, da ima vremena do 10. juna da održi tradicionalni govor ili će ostati bez novčanog dela nagrade.
Govor koji se još naziva i "Nobelovo predavanje", može biti u bilo kojoj formi, uključujući pesmu ili video snimak. Švedska akademija, koja dodeljuje nagradu, očekuje da dobitnici nagrade održe taj govor da bi mogli da dobiju osam miliona kruna (839.000 evra).
 
Američki kantautor se nije pojavio na svečanoj dodeli nagrada 10. decembra, ali je poslao govor sa izrazima zahvalnosti.
 
Sara Danius, stalna sekretarka Švedske akademije, napisala je u ponedeljak na svom blogu da niko iz Akademije nije razgovarao s Dilanom tokom prethodnih meseci, ali da je Dilan svestan da mora da održi govor do 10. juna ili će ostati bez novca. "Ako tako odluči, to je njegov problem", napisala je Danius.
 
Dilanu su na programu tri koncerta u Švedskoj - dva u Stokholmu, 1. i 2. aprila, i jedan u Lundu, 9. aprila, s tim da su koncerti u Stokholmu zakazani mnogo pre dodele Nobelove nagrade, rekla je Danius.
 
Dilan je prvi kantautor koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a trebalo mu je dve nedelje od proglašenja da se oglasi i saopšti da će prihvatiti nagradu.
 
I pre njega je bilo dobitnika koji nisu prisustvovali dodeli nagrade, poput Doris Lesing, Harolda Pintera i Elfride Jelinek, ali su svi oni održali "Nobelovo predavanje".
  • mrva

    29.03.2017 14:26
    ja bi mu je već uveliko oduzeo. Na stranu što je Nobelov komitet pao na niske grane to je druga priča... Ali takvo nedefinisano i arogantno ponašanje od strane Dilana je smešno, nezrelo, razmaženo... Ili prihvatiš ili odbiješ, i u bilo kom slučaju ako si čovek jasno se izjasniš i staneš iza svog stava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.