Bad Spenser dobio spomenik u Mađarskoj

Ljubitelji Bada Spensera, glumca u špageti vesternima koji je umro prošle godine, otkrili su juče njegov spomenik ne u rodnoj Italiji ni na američkom Divljem zapadu, već u Mađarskoj gde ima kultni status.

Bronzana statua visoka dva metra, koja prikazuje Spensera kao kauboja sa sedlom prebačenim preko ramena, otkrivena je u pešačkoj ulici u Budimpešti u prisustvu dve ćerke glumca, koji je rođen kao Karlo Pedersoli 1929. godine.

Posle Spenserove smrti u junu 2016, u 87. godini, vajarka Sandra Tasnadi predložila je gradskoj upravi Budimpešte da mu se oda pošta. Vlasti grada koji već ima park koji nosi Spenserovo ime, prihvatili su predlog s entuzijazmom.

Špageti vesterni koje je Spenser snimio sa svojim glumačkim partnerom Terensom Hilom kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina u Mađarskoj imaju širok krug obožavalaca. Tolika popularnost leži u egzotici filmova čiji sadržaj su komunistički cenzori ocenjivali prihvatljivim.

"To je bio delić Zapada, slobode koja nam je bila dostupna", rekao je jedan od prisutnih na otkrivanju spomenika.

Bad Spenser je i u mladosti stvarao veze sa mađarskom publikom, tokom uspešne karijere plivača i vaterpoliste, pa je na otkrivanju spomenika bio prisutan i jedan od njegovih "najboljih prijatelja", mađarski vaterpolista Đerđ Karpati (83), osvajač olimpijske medalje.

  • Nervirach

    20.11.2017 23:12
    Dosado, molim te idi u Budimpestu. Niti su isfrustrirni niti mali.
  • Vojvosadjan

    13.11.2017 23:28
    @dosada
    Tipičan primer slaboobrazovanog, zatucanog, tipa koji je malo ili skoro nikako putovao čak ni do Budimpešte (a kamo li dalje) da zna da je ista prepuna spomenika istorijskih ličnosti iz njihove istorije. O spomenicima sličnima (posvećenih glumcima, muzičarima, sportistima..) širom sveta po državama “velikih nacija“ da i ne govorim.
  • Dosada

    13.11.2017 13:07
    Tipican primer malih isfrustriranih nacija poput ove vukohebine gde se dizu spomenici rokiju i ostalim holivudskim zvezdama jer ne cene svoje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.