Koliko dugo možete da ne spavate?

Neko nedostatak sna podnosi bolje, a neko "jedva preživljava" dan ako je nenaspavan.

Tako je i s brojem sati, tj. potrebom za određenom količinom sna - dok je nekima dovoljno četiri ili pet sati, drugima treba onih "školskih" osam.

No, jeste li se ikada zapitali šta bi se dogodilo kada biste si u potpunosti uskratili san, ili koliko biste uopšte izdržali da budete budni?

1965. je jedan sedamnaestogodišnjak ostao budan ukupno 264 sata, tj. 11 dana, kako bi video šta će se dogoditi. Drugi dan nije više jasno video, zatim više nije mogao da prepoznaje objekte dodirom, treći dan je postao mrzovoljan. Do kraja eksperimenta je postao paranoičan, dezorijentisan i počeo je da halucinira.

Iako eksperiment dugoročno nije imao teže posledice na njegovo psihofizičko stanje, mnogima nedostatak sna loše utiče na hormonalnu ravnotežu, podložnost bolesti, a u krajnjem slučaju uzrokuje i smrt. U 2015. nedostatak sna je čak proglašen javnim zdravstvenim problemom.

Nedostatak sna uzrokuje mnoge simptome koje možemo uočiti svakodnevno ako ne spavamo dovoljno, poput lošeg raspoloženja, nervoze, preosetljivosti, viška kilograma pa i dijabetesa, lošeg pamćenja, priviđanja.

Mnoga istraživanja pokazuju da je nedostatak sna postala "moderna bolest", jer ljudi sve manje spavaju, a sve više ih pati od hronične nesanice. Naučnici veruju da je to povezano s viškom loših i toksičnih stvari koje opterećuju mozak, koji onda ne može slati svoje uobičajene signale "da je mrak i da je vreme za spavanje".

Tome "pomaže" i činjenica da mnogi pre spavanja koriste laptop ili mobilni u krevetu, što mozgu "koči" prirodnu reakciju na mrak i on telu poručuje "da je još dan".

Ako stanje nedostatka sna ili nedovoljno sna potraje dugo, dolazi do teških posledica za zdravlje, koje u krajnjem mogu da završe preuranjenom smrću.

Autor: N1

Teme

umor
  • /

    18.04.2016 22:24
    /
    3 dana i 2 noci zbog dedlajna na projektu
    naspram ovih drzavnoprivatnih dr u komentarima iz clanka o radu na crno kojima placamo porez a dolaze u 9.30 na kliniku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin