Indijska vlada se odriče dijamanta s britanske krune

Indija treba da se odrekne velikog dijamanta koji decenijama potražuje od Velike Britanije, rekli su predstavnici indijske vlade Vrhovnom sudu.
U obrazloženju se navodi da taj dragi kamen nije bio ukraden, već dat bivšem kolonijalnom gospodaru. 
 
Jedan od najvećih dijamanata na svetu, 105-karatni "Koh-i-nor", deo je britanske krune već 150 godina i danas stoji na kruni kraljice Elizabete Druge. Taj dijamant bio je u centru diplomatskih rasprava, sa mnogo zahteva u Indiji da Britanija vrati dijamant kako bi se iskupila za svoju kolonijalnu prošlost.
 
Međutim, vlada premijera Narendre Modija danas je pred indijskim Vrhovnim sudom navela da Indija treba da se odrekne takvog potraživanja, jer je dragulj dat Britancima kao poklon jednog od indijskih kraljeva, maharadže Ranjit Singa, 1851. godine. "Dijamant nije ukraden, niti silom uzet", izjavio je vladin advokat Ranjit Kumar pred Vrhovnim sudom.
 
Tokom posete Indiji 2010. godine, britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da će dijamant ostati u Londonu. "Ono šta može da se desi sa ovakvim pitanjima je da, ako jednom kažete 'da', Britanski muzeji će ostati prazni" rekao je tada Kameron.
 
Indijski aktivisti koji se zalažu za vraćanje "Koh-i-nora" u zemlju, smatraju da je to jedan od mnogih antikviteta odnetih iz Indije tokom kolonijalne vladavine. "Britanski vladari su pljačkali Indiju, a naša vlada pravi grešku ne podržavajući naše zahteve", rekao je Nafis Ahmed Sidiki, koji je obratio Vrhovnom sudu peticijom sa zahtevom da se dijamant vrati.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin