Kako da izbegnete da neko manipuliše vama

Manipulacija se događa kad jedna osoba pokušava da upravlja drugom, kako bi došla do sopstvenog cilja.
Manipulatorima je želja da zastraše svoje "žrtve" i učine da se osećaju slabim i nesigurnim.
 
1. Upoznajte se s vašim temeljnim ljudskim pravima 
 
Sve dok ne štetite drugima, imate pravo da se zauzmete za sebe i branite svoja prava. Ovo su neka od temeljnih ljudskih prava koja niko nema prava da vam oduzme: 
 
1. Imate pravo da se drugi prema vama odnose s poštovanjem. 
 
2. Imate pravo da izrazite svoja osećanja, mišljenje i želje. 
 
3. Imate pravo da odredite sopstvene prioritete. 
 
4. Imate pravo da kažete ne bez osećaja krivice. 
 
5. Imate pravo da dobijete ono što ste platili. 
 
6. Imate pravo na sopstveno mišljenje koje se razlikuje od mišljenja drugih. 
 
7. Imate pravo da se brinete za sebe i branite od fizičkih, psihičkih i emocionalnih pretnji. 
 
8. Imate pravo da izgradite srećan i zdrav život. 
 
2. Držite se dalje od manipulatora. 
 
Jedan od načina na koji možete prepoznati manipulatora jeste da vidite pokazuje li ta osoba drugačija lica, odnosno ponaša li se drugačije u društvu određenih ljudi i u određenim situacijama. 
 
3. Zapamtite da problem nije u vama. 
 
Manipulator traži i iskorišćava vaše slabosti zbog čega se možete osećati nesposobnim, pa i kriviti sami sebe jer niste udovoljili manipulatoru. U takvim situacijama važno je zapamtiti da nije problem u vama, stvar je u tome da neko manipuliše vama i želi da se osećate loše jer mu je tako lakše da upravlja s vama. Postavite sebi sledeća pitanja: 
 
- Odnosi li se ta osoba prema meni s poštovanjem? 
 
- Osećam li se dobro u društvu te osobe? 
 
4. Stavite fokus na njih postavljajući "istraživačka" pitanja. 
 
1. Čini li se tebi to razumnim?
 
2. Misliš li da je to što tražiš od mene pošteno?
 
3. Mogu li da izrazim svoje mišljenje u vezi sa tim?
 
4. Jesi li me to zamolio da napravim ili mi naredio? 
 
5. Kakve ću ja koristi imati od toga?
 
6. Zar zaista očekuješ od mene da ću (spomenite nerazuman zahtev)?
 
Kada postavite ovakva pitanja, kao da postavite ogledalo ispred manipulatora tako da on može da vidi pravu prirodu svojih prohteva i smicalica. Ako manipulator ima imalo samosvesti, odustaće od svog zahteva i povući će se. S druge strane, patološki manipulatori (poput narcisoidnih ličnosti) neće uopšte doživeti vaša pitanja i insistiraće da bude po njihovom. 
 
5. Neka vreme radi u vašu korist. 
 
Manipulator će često zahtevati da odmah udovoljite njegovim zahtevima kako bi vam stvorio maksimalan pritisak i tako vas lakše kontrolisao u situaciji u kojoj traži od vas da nešto uradite vrlo brzo. Umesto da odmah odgovorite na zahtev manipulatora, pokušajte da se udaljite od njegovog uticaja i iskoristite vreme u sopstvenu korist. 
 
6. Naučite da kažete "ne" diplomatski, ali čvrsto. 
 
Naučiti reći "ne" diplomatski, ali čvrsto deo je veštine komunikacije i mora se vežbati. Zapamtite da vaša osnovna ljudska prava uključuju i pravo na vlastite prioritete, pravo da kažete ne bez osećaja krivice i pravo da izgradite srećan i zdrav život. 
 
7. Suočite se s manipulatorom. 
 
Manipulatori za svoje žrtve najčešće biraju osobe koje doživljavaju slabijima. Dok god delujete pasivno i popustljivo, bićete meta. Kada njegova meta pokaže karakter i zauzme se za sebe, manipulator se često povuče.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".