Što smo stariji, više verujemo u Boga?

Mnogobrojna sociološka istraživanja sprovedena tokom poslednjih desetak godina pokazuju da oko 85 odsto žitelja Srbije starijih od 60 godina veruje u Boga.

Istovremeno, među našim sugrađanima u trećem dobu važi i nepisano pravilo: što stariji - to religiozniji.

Rezultati ovih istraživanja umnogome se razlikuju od onih rađenih sredinom osamdesetih godina minulog veka. Štaviše, današnji penzioneri, u sociološkim istraživanjima sprovedenim pre više od tri decenije, bili su među pripadnicima mlađih kategorija i većinom su se izjašnjavali kao ateisti. S pravom se, zato, nameće pitanje: da li zaista starenje čoveka čini verujućim?

"Vera uvek ostaje čin slobode, tako da nas starenje ne čini nužno verujućima. Starenje, ipak, pruža mogućnost da se svako više pozabavi pitanjima za koja, možda, u mladosti nije imao vremena ili su mu se činila nevažnim. U starosti, čovek se snažnije suočava sa činjenicom sopstvene prolaznosti, pa postaje zainteresovaniji za pitanja smisla i cilja sopstvenog života", kaže za "Novosti" prezviter dr Aleksandar Đakovac, docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sveštenik u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu.  

Među onima koji u starosti počnu više da se interesuju za veru i da praktično ispoljavaju svoju religioznost, prema rečima sagovornika beogradskog lista, najviše je onih koji su verovali i dok su bili mlađi, ali su ih životne okolnosti udaljavale od posvećenosti veri.

S druge strane, ima i onih koji, suočeni sa bolestima i nedaćama koje starost donosi, gube veru i postaju razočarani pošto su od sopstvene religioznosti očekivali jedino dobrobit u ovom životu.

"Teško je utvrditi šta je "prava vera" i da li je neko ima ili nema", objašnjava Đakovac. "Prema definiciji Svetog pisma, spasava vera koja kroz ljubav dela. Kada je reč o našim starijim žiteljima, čak i oni koji su istinski, duboko verujući, često nemaju naviku da žive redovnim liturgijskim životom. Ima i onih koji se potpuno posvete veri i revnosno žive crkvenim životom, iako to u malodst nisu činili."

Zanimljivo je, kako pokazuje iskustvo našeg sagovornika, i to što neki današnji penzioneri koji su veći deo života bili ateisti ili agnostici a pod stare dane postali vernici, ponekad, zbog toga, osećaju nelagodu.

Ceo tekst "Novosti" možete pročitati OVDE.

  • pirke

    10.04.2017 10:38
    Biologija
    Vremenom odumiru moždane ćelije...
  • U mladosti yebica

    09.04.2017 21:20
    U starosti svetica
    George Carlin o religiji
    https://youtu.be/Cy6KSBvvSfo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.