Severni ledeni okean postao ćorsokak za plastični otpad

Severni ledeni okean postao je ćorsokak za plastični otpad koji pluta na severu Atlantskog okeana, naveli su naučnici i upozorili na rizik koji to zagađenje prestavlja za jedan jedinstven ekosistem.
Severni ledeni okean postao ćorsokak za plastični otpad
Foto: Pixabay
Studija objavljena juče u američkom časopisu "Science Advances" potvrđuje da se predmeti od plastike nalaze u velikim količinama u vodama istočno od Grenlanda i severno od Skandinavije, iako su te oblasti slabo naseljene pa bi bilo normalno da tu ima manje otpada. Ovi nalazi ukazuju na to koliko je važno dobro upravljati sakupljanjem plastičnog otpada na izvoru jer kad jednom stigne u okean njegova destinacija može biti nepredvidljiva, navode naučnici. 
 
Poluzatvorena mora, kao što je Sredozemlje, čija je obala gusto naseljena, jako su zagađena plastikom. Međutim velika akumulacija plastike nije bila očekivana u slabije naseljenim polarnim krajevima. 
 
Članovi ekspedicije "Tara Oceans", koja je vođena 2013. i u kojoj su bili istraživači kao što je Andres Kozar sa Univerziteta Kadis, pomoću mreža sakupljali su plastični otpad. Najveći deo Severnog ledenog okeana bio je malo zagađen komadima plastike, navodi se u studiji. Međutim, tog otpada je bilo puno u vodama kod Grenlanda i u Barencovom moru na severu Norveške i kod zapadne Rusije. 
 
Prema istražiteljima, stotine tona otpada i komada plastike plovilo je na površini, ne računajući šta je moguće da se nalazi na dnu mora. Prikupljeni primerci otpada ukazuju na to da otpad dolazi izdaleka, kao na primer sa obala severne Evrope, Velike Britanije ili sa istoka SAD. Deo otpada bi takođe mogao da dolazi sa brodova koji saobraćaju u lokalnim vodama, navode istraživači. 
 
Oni su pratili kretanje plastičnog otpada na severu Atlantskog okeana sa 17.000 plovaka sa satelitskim odašiljačem. Posmatranjem je potvrđeno da zagađenje ka polarnim oblastima prati struju zvanu termohalinska cirkulacija. 
 
Prema studiji, plastični otpad koji pluta po Severnom ledenom okeanu trenutno predstavlja manje od tri odsto ukupnog svetskog otpada, ali bi mogao da se poveća sa tom morskom strujom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin