VIDEO: Prave hidžabe za barbike

Prošle godine je nastala velika frka kada je objavljena vest da kompanija za proizvodnju igračaka Mattel pušta u prodaju barbika različitih vrsta i figura.
VIDEO: Prave hidžabe za barbike
Foto: 021

Ipak, mnogima to nije bilo dovoljno raznovrsno i smatrali su da barbike i dalje pružaju nerealnu sliku o tome kako devojke i žene treba da izgledaju. Tada su počele nastajati alternativne lutke pa smo na policama mogli da vidimo trudnu barbiku, barbiku koja doji kao i barbiku koja nosi hidžab.

Umesto da naprave novu verziju barbike, tri majke iz Pitsburga su, u nadi da će to podstaći decu na prihvatanje drugih kultura i učiniti igranje zanimljivijim, počele da prave i prodaju hidžabe za barbike.

"Iako izgledamo drugačije i imamo drugačija verovanja, naše sličnosti daleko nadilaze naše različitosti", rekle su o inicijativi koju su nazvale "Hello Hijab".

Ručno izrađeni hidžabi za barbike koštaju šest dolara, a sredstva od prodaje biće donirana organizaciji koja štiti i poštuje multikulturalne zajednice.

"U ovim teškim i napetim vremenima ovaj koncept može zvučati naivno, ali verujemo da nikada nije bilo bolje vreme za dopreti do nekoga i učiniti nešto pozitivno za drugoga", rekle su Kristen Majkls i Žizel Federman.

Žizel je na ovu ideju došla nakon što je probala da redizajnira lutke kojima se igra njena petogodišnja ćerka Grejs.

"Mislim da devojčice i dečaci treba da imaju pristup lutkama s hidžabima kako bi upoznali ljude koji izgledaju drugačije nego oni i veruju u drugačije stvari", rekla je Žizel.

"Hello Hijab" nije prvi pokušaj proizvodnje barbika s hidžabom. Prošle godine je Haneefah Adam iz Nigerije napravila barbiku s hidžabom koju je nazvala "Hidžarbika."

"Nikada nisam videla barbiku koja nosi hidžab pa sam odlučila da napravim profil na Instagramu posvećen barbikama odevenim u odeću koju sam napravila. Mislim da je veoma važno da lutka bude obučena isto kao i ja", rekla je Adam za CNN.

  • BugiVugi

    11.05.2017 23:02
    Hocemo porno barbike!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin