Vozače ometa svaka vrsta konverzacije

Svi znamo da razgovaranje preko mobilnog telefona ometa koncentraciju tokom vožnje. Međutim, novo istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Ajovi pomaže da se razume kako jednostavna konverzacija utiče na mozak da se fokusira na put.
Vozače ometa svaka vrsta konverzacije
Foto: Pixabay
Naučnici su koristili tehnologiju koja prati pokrete oka ispitanika kome u tom trenutku postavljaju pitanja. Učenicima ispitivanja koji su odgovorili na pitanja je bilo potrebno dvostruko više vremena da preusmere pogled na pokazani objekat nego onima koji nisu dobili pitanja koja zahtevaju odgovor ili onih kojima nije postavljeno nijedno pitanje, prenosi Science Daily.
 
"Eksperiment je simulirao scenario u kome vozač automobila koristi mobilni telefon ili komunicira sa suvozačem", objašnjava Šon Vesera, jedan od autora studije.
 
Ovo je prvo ispitivanje rađeno na temu namernog odvraćanja pažnje vozačima dok koriste telefon.
 
Zaključeno je da je 40 milisekundi potrebno oku da pažnju prebaci sa puta na nešto drugo. Možda deluje kao mali vremenski period, ali u vožnji je svaka stotinka važna.
  • Maja

    07.06.2017 08:53
    ...
    U Srbiji "vozači" dok voze mogu da razgovaraju telefonom, kuckaju poruke, puštaju zaglušujuće glasnu muziku iz auta, a sve to još znojavi goli do pojasa i sa levom rukom isturenom do ramena kroz vrata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".