Više udesa nakon legalizacije marihuane

Istraživanje sprovedeno u Koloradu, Vašingtonu i Oregonu pokazalo da je nakon legalizacije marihuane došlo do povećanja broja saobraćajnih nesreća.
Više udesa nakon legalizacije marihuane
Foto: Pixabay
Američki Institut za podatke o nesrećama na putevima saopštio je da su odštetni zahtevi zbog saobraćajnih nereća povećani u te tri države za 2,7 odsto od početka legalne prodaje marihuane. Dozvoljena prodaja marihuane u Koloradu je počela u januaru 2014. godine, u Vašingtonu šest meseci kasnije, a u Oregonu u oktobru 2015.
 
Potpredsednik Instituta Met Mur rekao je da istraživači "veruju da podaci ukazuju na povećan rizik od saobraćajnih nesreća u tim državama" i da su "ti rizici povezani s legalizacijom marihuane". Odštetni zahtevi u te tri države upoređivani su u istraživanju sa susednim državama Ajdaho, Vajoming i Montana, koje nisu legalizovale marihuanu, a u kojima se podnosi sličan broj odštetnih zahteva.
 
Istraživači su u obzir uzeli faktore kao što su broj vozila na putevima, starost i pol vozača, vremenske prilike, kao i da li su podnosioci odštenih zahteva zaposleni. Istraživanje je obuhvatilo odštetne zahteve podnete od januara 2012. do oktobra 2016. godine.
 
Zagovornik legalizacije marihuane Mejson Tvert doveo je u pitanje to što su odštetni zahtevi iz Kolorada, Oregona i Vašingtona, država koje imaju gusto naseljene urbane sredine, uporedjivani sa zahtevima iz tri ruralne države.
 
"Ovo istraživanje otvara više pitanja nego što pruža odgovora, a ta oblast svakako zaslužuje dalje proučavanje", rekao je Tvert.
 
Osiguravajuća društva pažljivo proučavaju odštetne zahteve jer je broj saobraćajnih nesreća počeo da se povećava od 2013. godine posle više od decenije njihovog stabilnog opadanja. Te kompanije smatraju da na povećanje broja nesreća utiče više faktora, a medju njima rastrojenost vozača usled korišćenja mobilnog telefona, konstrukcija puteva, poboljšana ekonomija koja omogućava prelaženje više kilometara, kao i legalizacija marihuane.
 
Korišćenje marihuane u rekreativne svrhe legalizovano je za odrasle osobe u osam saveznih američkih država, kao i u gradu Vašingtonu.
  • inzenjer

    23.06.2017 13:59
    7mi kontinent
    Kolika bi drzava trebala da bude da bi se u nju smestili svi ludaci?
  • Filip

    22.06.2017 21:41
    Kanada
    "Mladi su go_na." by dr Čvarkov...
  • Long bong

    22.06.2017 19:56
    @Iskusan

    Meni je uvek drago kada se pojavi ova kukumavka da nas podseti da je od poslednje zapamćene nezgode koju je u Novom Sadu izazvao kanabis prošlo 37 godina.

    @komšija

    I ja sam pristalica toga da glupost treba zabraniti, ali ima vas mnogo i svuda ste, gda da vas sklonimo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.