Genetska mapa: Nema razlike između Srba, Hrvata i Bošnjaka

Na Balkanu dominira "Haplogrupa I2" i odlikuje je izrazita visina muškaraca, u proseku 185,6 centimetara, pokazuje poređenje genetskog sastava, dok "genetska karta" pokazuje da razlika između Srba, Hrvata i Bošnjaka ne postoji.
Makedonci i Srbi imaju najviše istih gena (96%). Osim toga, nama najsličniji su Grci i Mađari.
 
Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti sa Italijanima ili Portugalcima, nego sa mnogo bližim skandinavskim narodima poput Danaca ili Finaca. 
 
"Haplogrupa R1b" najčešće je prisutna u zapadnoj Evropi, ali i u nekim delovima Rusije kao i centralne Afrike. Manje je zastupljena u istočnoj Evropi, zapadnoj Aziji, kao i delovima severne Afrike i centralne Azije. 
 
"Haplogrupa R1a" rasprostranjena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Evrope, juga Sibira, pa sve do juga Azije, navode naučni portali. 
 
"Haplogrupa N" široko je rasprostranjena na severu Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije, te na evropskom jugu. 
 
Naučnici navode da je "Haplogrupa I1" najčešća u Švedskoj i na zapadu Finske. Njoj pripada 35 do 38 odsto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto muškaraca u Danskoj, 31,5 odsto muškaraca u Norveškoj, te oko 28 odsto muškaraca u Finskoj. 
 
"Haplogrupa J1" rasprostranjena je na više područja Bliskog istoka, te delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je pronaći i na severu Afrike, jugu Evrope, te među jevrejskim grupama, posebno onima sa prezimenom Koen. Mnogo ređa je, ali može se pronaći i u nekim delovima Evrope, u centralnoj Aziji, te na indijskom potkontinentu. 
 
"Haplogrupa J2" dominira u zapadnoj, centralnoj i južnoj Aziji, delovima Evrope i severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa severozapadom Azije. Smatra se da je "Haplogrupa J2" potekla sa područja između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta. 
 
"Haplogrupa E" je retka i ima je gotovo isključivo u Africi. Naučnici napominju da se "Haplogrupa G" najčešće pronalazi u Gruziji, a ima je i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Evrope, južne i srednje Azije, te sjeverne Afrike. 
  • Johanes

    05.07.2017 15:35
    istobojni
    Primecujem da su Slovenija, Ruunija i Madjaska obojene istom bojom. Koji li su papci vrsili ova istrazivanja?
  • Cocco

    05.07.2017 14:44
    Vredi mu svaka!
    Obavezno štivo za sve normalne ljude...
  • Nebojsa

    05.07.2017 14:08
    Nemojte tako. Kako ce sad ovi kojima je pripadnost odredjenoj nacionalnoj grupi jedini uspeh u zivotu da se prave kako su bolji od komsija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".