Kupili hiljade ukradenih predmeta iz Iraka za muzej Biblije

Velika američka kompanija ostala je bez hiljada drevnih artefakata krijumčarenih iz Iraka koje je kupila za budući muzej Biblije koji će graditi.
Hrišćanska kompanija "Hobby Lobby" pristala je da preda vlastima krijumčarene predmete i da plati tri miliona dolara kao poravnanje. Radi se o hiljadama ploča napisanih klinastim pismom, kao i drugim artefaktima za koje tužioci kažu da su isporučeni bez odgovarajuće dokumentacije.
 
Američki advokati kažu da je ta kompanija prekršila zakon uvozom hiljada glinenih ploča kao "uzoraka pločica". U kompaniji kažu da nisu znali da se radi o ukradenim predmetima. 
 
Artefakti su prokrijumčareni u SAD preko Ujedinjenih Arapskih Emirata i izraelske kancelarije "Hobby Lobby" u Oklahomu, sa falsifikovanim etiketama za transport, na kojima je pisalo da se u paketima nalaze "keramičke pločice" i da potiču iz Turske i Izraela.
 
"Kompanija se oslanjala na dilere i špeditere koji, bez obzira na to, nisu shvatili ispravan način dokumentovanja i slanja ovih predmeta", saopštio je "Hobby Lobby".
 
Tužioci su međutim izjavili da su eksperti upozoravali da će se glineni predmeti iz Iraka koji su opljačkani sa arheoloških nalazišta pojaviti u prometu i da sve treba pažljivo proveriti. Kompanija je, uprkos upozorenju, kupila oko 5.500 artefakata i potrošila na njih 1,6 miliona dolara.
 
Muzej Biblije gradi se blizu sedišta američke vlade u Vašingtonu. Na 40.000 kvadratnih metara to će biti jedan od najvećih muzeja u gradu.
 
Inače, ova firma je u centar pažnje dospela 2014. godina kada je završila na američkom Vrhovnom sudu jer je na verskoj osnovi pokušala da izbegne plaćanje dela zdravstvenog osiguranja koje se tiče kontracepcije svojim radnicama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin