Bojler isključivati tokom tuširanja

Potencijalna bomba u stanu, smrtonosna zamka iz kupatila, samo su neki od zastrašujućih sinonima za aparat bez kog nijedno domaćinstvo ne može - bojler.

Učestali incidenti sa ovim uređajem, koji su nedavno odneli nekoliko života, stvaraju strah kod stanovništva, međutim, stručnjaci ističu da je i bojler bezbedan ako se njime pravilno rukuje. Jedno je sigurno - mora se isključivati prilikom tuširanja.

Neispravni uređaji, nedovoljno dobro uzemljenje i nemar ljudi prilikom tuširanja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

"Sve počinje od uzemljenja", kaže za "Novosti" električar Mile Jovanović. "U stambenim zgradama se radi po propisima, pa radnici imaju stručni nadzor, što je veoma bitno. Kada pukne obloga koja štiti grejač u bojleru, tada nastupa uzemljenje, koje nas zaštiti od strujnog udara tako što nam "izbaci" osigurač. Međutim, kada je osigurač menjan "na svoju ruku", eto još jednog problema."

Mali znaci koji pokazuju da bojler nije sasvim ispravan i da treba pozvati stručno lice su kapljanje, šuštanje vode u kazanu, kao pred vrenje na ringli, ili neispravan termostat.

"Čim čujete šuštanje, to znači da se nataložio kamenac, voda u bojleru ne sme da vri. Kada je bojler uključen, treba isključiti grejalice, kalorifere, fen za kosu", savetuje majstor Mile.

Dugme termostata nikada ne treba podešavati tako da bojler zagreva vodu do maksimuma. Tada se oko grejača stvara više kamenca.

  • Majstor

    16.07.2017 21:37
    Bojler
    A kolko je njih u zadnjih deset god stradalo od bojlera ? desi se da pukne a ja za 20 god karijere a dosta sam ih izmenjo nikad ni cuo ni pročito da je ikog ubio
  • Miloš

    16.07.2017 20:25
    ISPRAVAN bojler se apsolutno NE MORA isključivati prilikom tuširanja. A to vam je i potvrdio čovek u tekstu. Takođe vas ispravne instalacije sklopka i osigurači štite, ako se i desi da i bude nešto sa bojlerom. Ne razumem samo šta je mislio pod time da se kaloriferi i ostalo moraju isključicvati kad je bojler uključen. Možda je mislio prilikomtuširanja a to bi trebalo da se podrazumeva. Bilo koji neizolovani električni aparat uključen na mrežu može da vas ubije zbog pare ili vode. A fenovi i kojekakve grejalice to svakako jesu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin