Zemlja postaje planeta Plastika

Američki naučnici izračunali su da je do sada u svetu proizvedeno ukupno 8,3 milijarde tona plastike, a polovina tog materijala u poslednjih svega 13 godina.
Ukupna količina do sada proizvedene plastike jednaka je težini 25.000 oblakodera Empajer stejt bilding u Njujorku ili milijardu slonova.
 
Stručnjaci su naveli da je 8,3 milijarde tona plastike zapravo napravljeno u poslednjih 60 ili više godina, a da veliki problem predstavlja to što se predmeti od plastike, kao što su ambalaže, uglavnom kratko koriste pre odbacivanja.
 
Od početka masovne proizvodnje 1950-ih godina, polimeri su sada svuda oko nas - od ambalaže za hranu i odeće do delova aviona. Više od 70 odsto ukupne proizvodnje sada predstavlja otpad, uglavnom na deponijama, mada je zagađenje široko rasprostranjeno, pa zahvata i okeane.
 
"Ubrzano postajemo 'planeta Plastika' i ako ne želimo da živimo u takvom svetu, onda treba da razmislimo o načinu na koji koristimo pojedine materijale, a naročito plastiku", rekao je profesor kalifornijskog Univerziteta Santa Barbara, Roland Gejer.
 
Oko 30 odsto do sada proizvedene plastike u svetu i dalje je u upotrebi, dok je svega devet odsto odbačene plastike reciklirano, navedeno je u izveštaju objavljenom u časopisu Sajens advanses.
  • Boki

    21.07.2017 00:20
    Lepo - a zasto onda ni jedan njihov precednik nece da potpise ili sledi i jednu konvenciju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin