Početak nastave pre 8:30 sati uzrokuje depresiju kod učenika

Početak nastave pre 8:30 sati ujutro povećava rizik od depresije i anksioznosti kod učenika, tvrdi se u novom istraživanju.
Početak nastave pre 8:30 sati uzrokuje depresiju kod učenika
Foto: Pixabay
Rani početak nastave stvara pritisak kod dece, što ometa njihovu sposobnost spavanja i izlaže ih većem riziku od nastanka problema u mentalnom zdravlju.
 
Vođa studije dr Džek Pelc s Univerziteta Ročester rekao je kako se zbog ranog buđenja stvara pritisak kod dece da moraju ranije da legnu i naspavaju se, zbog čega imaju povećane mentalne smetnje, dok kasniji početak nastave ima dobar uticaj.
 
"Dobar san uz kasniji početak nastave daje bolje rezultate", rekao je Pelc.
 
Stručnjaci preporučuju učenicima da imaju rutinu leganja uvek u isto vreme, a to je između osam i 10 sati uveče i da smanje upotrebu tehnologije pre odlaska u krevet.
 
U istraživanju je analizirano 197 učenika između 14 i 17 godina koji su popunjavali upitnike. Na pitanja su odgovarali i njihovi roditelji. Pitanja su bila u vezi sa njihovim navikama spavanja, kada ležu i da li su jutarnji ili večernji tip.
 
Bili su podeljeni u dve grupe, one kojima nastava počinje pre 8:30 sati i one kojima počinje kasnije. Sedam dana su pisali dnevnik gde su beležili navike u spavanju, kvalitet i dužinu sna kao i simptome depresije i anksioznosti.
 
Rezultati su pokazali da su učenici koji su ustajali ranije jer im je nastava počinjala u 7:30 sati imali simptome depresije i anksioznosti. Utvrđeno je da je to imalo i uticaj na njihove aktivnosti i ishranu.
 
Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Sleep Health".
  • Neša

    10.10.2017 10:44
    Sa distance od 20-30 godina, deluje mi zapanjujuće da sam ikada pristajao da trpim takav sadizam kao što je dolazak na časove od 7 ujutru.
  • NS

    06.10.2017 06:54
    Kad sam ja pohadjala skolu,casovi su pocinjali u 7h! I nista mi ne fali,ali su moji roditelji radili od 6h do 14h pa smo se i vidjali! A,sada...moje dete ima nastavu od 7:30,a ja radim od 9h do 17h!
  • gari

    06.10.2017 00:30
    Kad se leže rano, i kad se redovno rano ustaje, onda ovo ništa nije problem. Nezgodnije je recimo ako neko treba jednom nedeljno samo da ustane rano. Mada dobro, naravno da bi bolje bilo da se može sve postići u jednoj smeni, ali za tako nešto bi nam trebalo duplo više škola. Nešto što ovi naši jedva čekaju da nam naprave. Dakle, i da deca mogu u jednu smenu da idu, a i da odeljenja budu manja, pa i nastava da bude kvalitetnija. Kao da je nekog od njih za to briga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.