Istraživanje: Mladi Evropljani sve manje religiozni

Većina mladih u 12 zemalja Evrope nije religiozna i retko ide u crkvu, što je dokaz trenda postepenog skretanja ka posthrišćanskom društvu, rezultat je istraživanja koje je objavio britanski "Gardijan".
Istraživanje: Mladi Evropljani sve manje religiozni
Foto: Pixabay
Istraživanje sprovredeno na mladima od 16 do 29 godina u 21 evropskoj zemlji pokazalo je da je najmanje religiozna Češka gde je 91 odsto ispitanika iz te starosne grupe reklo da nema nikakvu versku pripadnost.
 
Na spisku zemalja u kojima većina mladih nije religiozna posle Češke slede Švedska, Danska, Estonija, Holandija, Norveška, Francuska, Španija, Britanija, Belgija, Mađarska i Finska. U većini ovih zemalja s izuzetkom Holandije manje od deset odsto mladih ide u crkvu makar jednom nedeljno.
 
U Češkoj je 70 odsto ispitanika odgovorilo da nikada ne idu u crkvu, a u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Španiji i Holandiji taj procenat je između 55 i 60 odsto.
 
Istraživanje je pokazalo da je u Sloveniji nereligiozan otprilike svaki drugi mladi stanovnik (48 odsto), u Rusiji 46 odsto, u Nemačkoj 43 odsto ispitanika, ali ni u tim zemljama mladi ne idu često u crkvu, dok jednom nedeljno to čini manje od 25 odsto.
 
Najreligiozniji su se pokazali mladi Poljaci gde je 17 odsto ispitanika reklo da ne pripada ni jednoj veri, a potom  u Irskoj gde je taj procenat 31, i Austriji gde je nereligizno 34 odsto mladih. U Poljskoj bar jednom nedeljno u crkvu ide polovina mladih, a u Irskoj oko trećine (31 odsto).
 
Rezultati su objavljeni u izveštaju "Evropska omladina i religija" čiji je autor Stiven Bulivant, profesor teologije i sociologije religije na londonskom katoličkom univerzitetu Sent Meri i zasnivaju se na podacima iz Evropskog socijalnog istraživanja sprovedenog od 2014. do 2016, piše Gardijan.
 
Komentarišući rezultate autor je ocenio da je "religija na umoru" i da se "uz neke časne izuzetke sve više mladih ne identifikuje s religijom niti je praktikuje" što će "u budućnosti verovatno biti i izraženije".
 
"Hrišćanstvo kao zadato, kao norma, stvar je prošlosti i to verovatno zauvek. Ili barem za idućih sto godina", rekao je Bulivant.
 
On je ukazao i da među državama postoje velike razlike i da ponekad, čak i kada su sličnog kulturnog nasleđa i istorije imaju veoma različite verske profile navodeći kao primer da su dve među najreligioznijima Poljska i Letonija i dve među najnereligioznijima Češka i Estonija postkomunističke zemlje.
 
Po Bulivantu, mnogi mladi Evropljani su kršteni kao deca ali posle više nisu ulazili u crkvu. 
 
"Kulturološki verski identitet sve manje se prenosi s roditelja na decu. Kao da se odmah s njih ispere... Za 20 ili 30 godina crkvene zajednice će biti manje, ali će im vernici zato biti mnogo više posvećeni i odaniji", zaključio je.
  • ivan

    22.03.2018 09:56
    nema problema, svako ima pravo na versko opredeljenje.
    u crkvu se ne mora ici niti moliti bogu, religiju je zamenilo konzumersko ponasanje. hriscanske svetinje zamenile su neke nove svetinje. ikone svetaca zamenjene su slikama americkih genitalija,duhovni propovednici su bahte pop rok zvezde, nekakvi youtube budalashi i sl. sveti duh je internet i to malo sto je ostalo od tv uticaja, crkve i manastiri su zamenjeni buticma i molovima. slike predaka u dnevnim sobama zamenjene slikama teletabisa koje se lepse slazu uz boje igracaka za male bele kreove koje su tu umesto dece...
    muskarci uzimaju zenske hormone da bi ispoljali svoju pravu licnost a sve vise zena pati od alfa-muzjak sindroma..
    slave i religiozna okupljanja su sada festivali i vikend orgijanja po ugostiteljskim objektima.
    razum zamenjue idiotizam.

    ... a sa druge strane invazija islama koji polako i sigurno namece neka svoja pravila.



  • ***

    22.03.2018 09:24
    Niste svesni koliko su jaki
    To je malo šira tema. A osnovni uzroci su nedozvoljeni za diskusiju u medijima.
    I u tome je snaga tog zla.
    Mediji su preko određenih ljudi u vlasništvu zla.
    I naslove i diskusiju usmeravaju protiv crkve.
    Istovremeno u dobrom svetlu prikazuju sve negativne stvari ljudskog društva.
    Uzmimo etiku i moral, empatiju.
    Naći ćete stotine čklanaka koji se podsmevaju tome.
    Kao i stotine članaka koji slave telo, nemoral i opšti haos.
    Postoji i religija koja sve to podržava.
    Postoji i spomenik simbolu te religije, u Njujorku.
    Zna se i ko je izmislio tu religiju i zašto.
    I normalno je kada bogati putem medija podržavaju pad religija i uspon haosa, da će se to i desiti.
    Samo se mi igramo ljudskih prava i ne usuđujemo javno reč da kažemo protiv, dok pripadnici te religije sakate ovce po Francuskoj.
    Problem je što svoje delovanje provode preko javnih ličnosti i političara, urednika televizija i filmskog programa i što su veoma jaki u Srbiji.
    Samo oni koji nisu upoznati to ne znaju.
    Lako će svaka, sve i jedna religija pasti pred ovakvim načinom delovanja.
  • ja

    22.03.2018 08:06
    to je ok
    Popovi dileri drolje,razvratnici...a mi kao ovce treba da idemo da se klanjamo toj bandi lopova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin