Sahara se nekontrolisano širi

Sahara je u prošlom veku toliko narasla, da je zabrinula ne samo naučnike, već i stanovnike graničnih područja.
Sahara se nekontrolisano širi
Foto: Pixabay
Sahara se u poslednjih nekoliko decenija povećala za više od 10 odsto. Nova studija objavljena u magazinu "Klima" pokazala je da su za povećanje najveće pustinje na svetu najverovatnije odgovorne klimatske promene.
 
Analizom podataka prikupljanih od 1923. godine do danas, naučnici su istraživali uticaj niza faktora na količinu padavina u području Sahare, koja trenutno zauzima površinu veličine SAD.
 
Ovi podaci od velikog su značaja za živote stanovnika graničnog područja Sahare - Sahela, zone u Africi koja se nalazi između Sahare na severu i plodnije regije Sudana na jugu.
 
I dok svetska populacija raste iz dana u dan, stanovnici rubnog dela Sahare ne mogu da priušte gubitak ni najmanjeg dela retke plodne i obradive zemlje koja okružuje pustinju, piše Independent.
 
Ali, ono što naročito brine naučnike jeste činjenica da ova otkrića nisu isključivo vezana samo za područje pustinjske Sahare.
 
"Naše istraživanje vezano je za Saharu, ali verujemo da slično stanje vlada i u drugim pustinjama sveta", rekao je profesor Sumant Nigam sa Univerziteta u Merilendu, jedan od autora studije.
 
Naučnici su otkrili da je na povećanje pustinje uticala kombinacija klimatskih promena, kako prirodnih klimatskih ciklusa, tako i klimatskih promena na koje su uticali ljudi.
 
"Vrući letnji meseci postaju sve topliji, a kišne sezone sve su kraće i sa manje padavina. Ova pojava povezana je s povećanjem količine gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte u atmosferi, i povećanjem količine zagađenja u vazduhu", rekao je doktor Ming Kaj, programski direktor američkog Nacionalnog naučnog fonda, koji je finansirao istraživanje. "Ovi novi trendovi imaju razorno dejstvo na živote ljudi koji zavise od ekonomije zasnovane skoro isključivo na poljoprivredi", ističe Kaj.
 
"Prioritet ove studije bilo je dokumentovanje dugoročnih trendova padavina i temperature u Sahari, a sada ćemo dodatno istražiti ono što pokreće te trendove", kaže doktorka Natali Tomas, jedna od učesnica istraživanja.
 
Tomas ističe da su tokom sličnih studija primećene temperaturne promene i u drugim delovima sveta, uključujući SAD, gde su zime postale toplije, a leta ostala otprilike ista, s istom temperaturom i količinom padavina.
 
"U Africi je obrnuta situacija. Zime su otprilike iste, ali su leta sve toplija, tako da zaključujemo da je uticaj klimatskih promena na Afriku mnogo veći", objasnila je.
 
Prema predviđanja UN, ako se uskoro ništa ne preduzme po tom pitanju, do 2025. godine Sahara će progutati dve trećine poljoprivrednih površina Afrike, i odneti živote 235 miliona ljudi, a njihovoj smrti prethodiće ratovi i nasilje.
  • Pupi

    02.04.2018 17:47
    Prema amerima i jos nekima nema ni zagadjenja ni globalnog otopljavanja. Tako da samo opusteno...
  • Miloš

    02.04.2018 12:49
    Srbija je sve praznija, dobrodosli ste.
  • auto-moto fen

    02.04.2018 12:40
    Benzin treba deliti besplatno. Bolje da planetu odmah dokrajčimo nego da je polako gušimo sa istim rezultatom na kraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.