Zašto ostaje stomačić nakon porođaja

Kada pogledate poznate mame, lako je pomisliti da se telo odmah nakon porođaja vraća u prvobitno stanje. Međutim, to nije slučaj, a evo i zašto.

S obzirom na to da se telo menja tokom devet meseci trudnoće, da se koža rasteže, logično je da se ne može odmah nakon porođaja vratiti u pređašnji oblik. Zapravo, potrebno je između šest i osam nedelja da bi se smanjio trudnički stomačić.

Tokom trudnoće ne raste samo stomak, već i materica, kada to dvoje udruže "snage", jasno je zašto zategnuti trbušnjaci nisu u prvom planu posle porođaja. Glavni "krivac" za to što je potrebno vreme da se vrati stara linija nakon porođaja je materica. Pošto tokom trudnoće raste, ne može jednostavno da se "izduva" već joj je potrebno nekoliko nedelja da se vrati na veličinu pre trudnoće.

Da bi beba imala mesta i da bi joj bilo prijatnije u maminom stomaku, materica se povećava, podiže iznad pubične kosti i gura abdomen. Zbog toga neke mame nakon porođaja izgledaju kao da su, recimo, u šestom mesecu trudnoće.

To, naravno, ne treba da vas brine.

Telo će vam pomoći da skinete "trudničke kilograme", tako što će kroz znoj, urin i vaginalni sekret izbacivati tečnosti, da bi se materica postepeno smanjila.

Mame mogu da ubrzaju taj proces dojenjem i vežbanjem, ali stručnjaci naglašavaju da na taj način ne može da se utiče na strije.

Koliko će nekoj mami trebati vremena da vrati "staru" kilažu, zavisi od toga koliko ima godina, koliko je krupna beba, koliko mama ima jak abdomen i od toga da li je imala višak kilograma pre trudnoće.

Dakle, zavisi od mnogo faktora, ali svakako ne bi trebalo da se opteretćujete posttrudničkim stomačem - uživajte u majčinstvu i svojoj bebi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom