Islanđani će ubuduće smeti detetu da daju ime Anđelina

Island će ubuduće dopustiti roditeljima da svojim ćerkama daju ime Anđelina, po slavnoj američkoj glumici, koje je, poput mnogih drugih, dosad bilo zabranjeno u ime lingvističke kohezije.

Kako navode, Island ima ograničen popis odobrenih imena koji reguliše nadležna nacionalna komisija, koja je u sredu na spisak dodala 11 novih, uključujući Anđelinu s naglaskom na "i", u skladu s pravilima islandske gramatike. Nova imena su, među ostalima i Luna i Eilif za devojčice, a Ejar i Kiran za dečake.

Komisija je zadužena za to da ime bude u najboljem interesu deteta, a istovremeno u skladu s islandskom tradicijom i jezikom. Mnogi Islanđani, naročito oni mlađi, takva pravila smatraju arhaičnim.

Islandska prezimena razlikuju se od tradicionalnog zapadnjačkog prenošenja prezimena s oca na sina i zavise od vlastitog imena. Tako će dečak čiji se otac zove Jon dobiti prezime Jonson (Jonov sin), a njegova ćerka Jonsdottir (Jonova ćerka).

Rezultat toga je, na primer, da je islandski telefonski imenik složen po abecedi ličnih imena, a ne prezimena.

Međutim, dani nacionalne komisije za imena možda su odbrojani. U junu je vlada predstavila zakon koji će stanovništvu dati slobodne ruke u davanju imena. Pošto Islandu predstoje parlamentarni izbori 29. oktobra, nacrt zakona će pričekati novi saziv parlamenta.


 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom