Kako ublažiti bolove rasta kod dece

Žale li se vaši mališani da ih bole noge, naročito u krevetu pre spavanja? Moguće je da pate od. tzv. bolova rasta.
Bol u mišićima nogu najčešće se pojavljuje kasno poslepodne ili uveče, ali može biti i uzrok noćnih buđenja vaše dece. Najčešće se javljaju u uzrastu od tri do četiri, a nešto ređe od osam do 12 godina.
 
Uprkos imenu, nema dokaza da su bolovi zaista povezani s ubrzanim rastom. Moguće je da se radi o bolovima uzrokovanim intenzivnim aktivnostima u ranom detinjstvu, kao što su neprestano trčanje, skakanje i penjanje. Bol se češće pojavljuje nakon što su deca ceo dan bila fizički aktivna.
 
Bolovi se javljaju nepravilno, nekada učestalo mesecima, čak i godinama. Redovno se pojavljuje krajem dana, a ujutro deca ustanu kao da nije ništa bilo. Obično bole obe noge. Studije su pokazale da su deca koja pate od takvih bolova generalno osetljivija na bol, češće pate i od glavobolja i stomačnih bolova.
 
Iako bolovi rasta nisu opasni, važno je isključiti eventualne druge tegobe. Ako se zaista radi o takvim bolovima, doktor na pregledu neće uočiti ništa neobično.
 
Kako ublažiti bolove rasta?
 
1. Masažom nogu
 
2. Istezanjem mišića nogu
 
3. Toplom krpom i termoforom (ne prevrućim) prislonjenim na bolne delove.
 
Ako bol nikako ne prestaje i dete se žali da je jak, kod doktora se možete raspitati o mogućnosti davanja male doze leka protiv bolova.
 
Ako se uz bolove u nogama javljaju sledeći simptomi, svakako se javite doktoru:
 
1. Povišena temperatura
 
2. Gubitak apetita
 
3. Šepanje ili poteškoće u hodanju
 
4. Osip
 
5. Crveni, topli, natečeni zglobovi
 
6. Umor
 
7. Slabost
 
8. Gubitak na težini
 
9. Bol je uzrokovana mehanički (udarcem, padom).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom