Ustavni sud Italije dozvolio majkama da deci ravnopravno daju svoje prezime

Ustavni sud Italije je presudio protiv zakona koji automatski deci bračnih parova daje prezime oca, prenosi BBC.
Advokati tvrde da su do sada na ovaj način porodice sprečavane da deci daju prezime majke te su žene bile diskriminisane.
 
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je ranije osudio zakon koji datira iz rimskog doba i naredio da ga Italija promeni. Aktivisti su pozdravili odluku i pozvali parlament da ga podrži.
 
Cela situacija je počela tako što je jedan italijansko-brazilski par želeo sinu da da oba prezimena. Nakon što su njihov zahtev odbile italijanske vlasti, Evropska konvencija o ljudskim pravima je presudila u njihovu korist 2014. godine.
 
Italijanski donji dom je odobrio predlog zakona, ali je već godinama blokiran u Senatu.
 
"Ustavni sud je doneo odluku od velike važnosti za naše društvo. Senat više nema opravdanja da ne ukine ovaj anahronizam i da ženama prava po ovom pitanju", izjavila je levičarka Fabricia Đulijani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom