Ishrana majke utiče na DNK bebe

Naučnici su nedavno došli do spoznaje da bi ishrana majke u vreme začeća mogla biti odgovorna za trajne promene DNK-a deteta i uticati na njegov razvoj.

Naučnici su analizirali ishranu žena u ruralnom delu Gambije u zapadnoj Africi, specifičnu po tome što se svake godine značajno menja tokom kišnog razdoblja i perioda suše. "Kišnu sezonu nazivaju 'gladnom', a sušnu 'sezonom žetve'", rekao je autor Robert Voterland s Bejlor medicinskog koledža u Hjustonu. "Tokom kišnog razdoblja seljani imaju mnogo više posla i ostaju bez hrane prikupljene u prošloj žetvi", dodaje.

Žene tokom cele godine jedu pirinač, proso, kikiriki i manioku. Međutim, tokom kišnog razdoblja jedu više zelenih biljaka sličnih spanaću, koje su bogate folatima koji su izuzetno važni za trudnoću.

Naučnici su analizirali koncentraciju nutrijenata u krvi 84 trudnica koje su začele na vrhuncu kišne sezone i 83 žena koje su začele usred sušnoga razdoblja. Kasnije su analizirali DNK šest specifičnih gena kod njihove dece u uzrastu od dva do osam meseci. Nivo metilacije u DNK-ima svih šest gena bila je mnogo viša kod dece začete tokom kišnog razdoblja. Metilacija je promena DNK-a, tj. dodatak metilnih grupa DNK-u, takozvano epigenetska modifikacija DNK-a, te je proces koji može umiriti ekspresiju nekog gena, piše "Discovery".

"Naši rezultati prvi put pokazuju da ishrana majke tokom začeća može uticati na interpretaciju detetovih gena, što ostavlja posledice za ceo život", objasnio je autor Brenven Hening iz Londonske škole higijene i tropske medicine.

"Takođe je važno istaći da ishrana nije bila jedina promena. Tokom kišnog razdoblja žene su fizički aktivnije i gube na težini, a tokom sušnog dobijaju kilograme", dodao je Voterland.

Dugoročne posledice ovih promena još su neistražene. "Želimo da napravimo katalog delova ljudskog genoma koji se može epigenetski promeniti ishranom. To će nam pomoći da odredimo koliku ulogu takve promene imaju na bolesti i na koje se bolesti može tako uticati", završio je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom