Što je veći nivo olova u krvi deteta, manji je IQ

Što je veći nivo olova u krvi deteta to će veći biti gubitak koeficijenta inteligencije i odraziće se na profesionalni status odrasle osobe, otkriva studija koja je rađena tri decenije.

Deca koja su sedamdesetih godina bila izložena isparavanjima benzina s visokim učešćem olova pretrpela su znatan pad koeficijenta inteligencije, navodi se u studiji objavljenoj u "Journal of the American Medical Association".

Studija je obuhvatila više od 500 dece rođene na Novom Zelandu 1972. i 1973. godine, a to je razdoblje u kojem je benzin sadržao olovo. Novi Zeland je u to doba bio jedna od zemalja s najvišim nivoom olova u benzinu za automobile.

Naučnici sa Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini pratili su učesnike studije od njihovog rođenja do 38. godine života i procenjivali njihove kognitivne sposobnosti kao što su rasuđivanje i pamćenje. Uzimali su uzorke krvi 565 dece u uzrastu kada su ona imala 11 godina kako bi testirali nivo olova.

Ustanovili su da su osobe koje su kao deca imale više od deset mikrograma olova po decilitru krvi, kao tridesetosmogodišnjaci imali prosečno za 4,25 bodova niži IQ od ispitanika koji su kao deca bili manje izloženi tom otrovu. Studija je utvrdila da svakim povećanjem od pet mikrograma olova u krvi, osoba gubi oko 1,5 bodova IQ-a.

Kod dece obuhvaćene studijom postotak olova u krvi bio je 10,99 mikrograma po decilitru krvi u uzrastu kada su imala 11 godina, što je blago povišen nivo u odnosu na prag koji se smatra zabrinjavajućim.

Američke zdravstvene vlasti ističu da se svaki postotak olova u krvi smatra štetnim za decu.

Gorivo sa udelom benzina postupno se povlačilo s tržišta u Sjedinjenim Državama i na Novom Zelandu od sredine sedamdesetih do sredine devedesetih godina, ali i danas se koristi u nekim zemljama Azije i na Bliskom istoku.

  • NS

    03.04.2017 12:56
    Sta je sa olovnim plombama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom