Cucla i sisanje palca utiču na govorne mane deteta

Naučnici u Čileu promatrali su navike dece uzrasta od tri do pet godina i analizirali utiče li korišćenje cucle i sisanje palca na njihov govor.

Istraživanje je obuhvatilo 128 dece uzrasta od tri do pet godina, a naučnici su istraživali navike dece koje mogu uticati na njihov govor.

Roditelji su istraživačima dali informacije o navikama svoje dece, uključujući i informacije o sisanju palca i korišćenju cucle tokom najranijeg detinjstva, a posle dobijenih informacija, istraživači su analizirali razvoj govora kod te dece.

Pokazalo se da deca koju su majke do devetog meseca života dojile, imaju manju verovatnoću za razvoj poremećaja govora.

Deca koja su sisala prst ili koristila cuclu duže od tri godine, tri puta više su bila izložena riziku razvoja govornih mana od svojih vršnjaka koji to nisu radili.

Naučnici su rezultatima ovog istraživanja došli do zaključka da dugotrajno sisanje palca i korišćenje cucle može imati presudnu ulogu na razvoj govora kod male dece.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom