Devojčica od 13 godina se porodila u beogradskoj bolnici

Devojčica iz Niša, stara svega 13,5 godina porodila se u Ginekološkoj klinici "Narodni front" i na svet donela devojčicu, tešku skoro tri kilograma.
Tokom dana lekari su joj dali epidural, kako bi lakše podnela sve, ali se porođaj u jednom trenutku iskomplikovao jer je mlada mama odjednom dobila temperaturu, zbog čega je na kraju porođaj završen carskim rezom. Beba je dobro, dok se devojčica nalazi u intenzivnoj nezi, piše "Blic".
 
Ova maloletnička trudnoća nije sakrivena od roditelja, budući da je majka svakodnevno posećivala dok je bila u bolnici, a kako "Blic" piše, devojčica je i udata za dečaka starog 15 godina, sa kojim je sada i dobila dete. 
 
Inače, prema statistici, u "Narodnom frontu" u 2015. godini bilo je 2.293 maloletničkih trudnoća koje su se završile rađanjem. 
 
Čak 25 porodilja bilo je mlađe od 15 godina. Isto tako, 631 devojčica je odlučila da ne rodi bebu, odnosno prekinule su trudnoću. Od tog broja, dve su bile mlađe od 15 godina. 
 
Po broju maloletničkih trudnoća Srbija je na neslavnom vrhu liste evropskih zemalja. 
 
Gotovo dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu. Svake godine oko 4.000 devojčica zatrudni, a samo stotinak se odluči da rodi dete. 
 
Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine. 
 
"Najveći problem, gde maloletnice ostaju u drugom stanju, imaju Braničevski, Toplički i Jablanički okrug. Najbolja situacija je u velikim gradovima. Međutim, ono što je poražavajuće, jeste da je najveći broj adolescentkinja koje su rodile - u bračnoj zajednici, čak 52,2 odsto. U vanbračnoj je bilo 10,8 odsto, dok je neudatih 35,1 odsto", kaže prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front", na osnovu analiza koje su rađene, prenosi "Blic". 
 
Ipak, stručnjaci upozoravaju da su komplikacije pri porođaju, ali i same trudnoće vodeći uzrok smrti među devojkama u dobu od 15 do 19 godina.
  • void

    13.04.2017 13:01
    Obrazovanje
    Obrazovanje, obrazovanje, i samo obrazovanje. (srbiju spasava)
  • Branislav

    13.04.2017 12:21
    "Inače, prema statistici, u "Narodnom frontu" u 2015. godini bilo je 2.293 maloletničkih trudnoća koje su se završile rađanjem. "

    "Čak 25 porodilja bilo je mlađe od 15 godina. Isto tako, 631 devojčica je odlučila da ne rodi bebu, odnosno prekinule su trudnoću. Od tog broja, dve su bile mlađe od 15 godina".

    "Svake godine oko 4.000 devojčica zatrudni, a samo stotinak se odluči da rodi dete"

    "Ovo su tri rečenice u tekstu. Iz prve dve se vidi da ima godišnje oko 2920 trudnoća od kojih se oko 22% završi abortusom a 78% porođajem. Iz poslednje proizilazi da ima preko 1000 trudnoća više a da se svega oko 2,5% završi porođajem, a oko 97,5% abortusom. "

    Ovde ili neko ne zna šta je pričao, ili neko šta je pisao.
  • Millos

    13.04.2017 12:18
    Ovo nije normalno. Mogli su da sacekaju jedno pet godina unuke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom