Majke ostavljaju bebe spojene na posteljicu i dve nedelje nakon porođaja

Tradicija duga vekovima je da se, kada beba dođe na svet, pupčana vrpca preseče kako bi se novorođenče odvojilo od posteljice.
Majke ostavljaju bebe spojene na posteljicu i dve nedelje nakon porođaja
Foto: 021

Međutim, u poslednje vreme roditelji ne presecaju vrpcu, već ostavljaju bebu spojenu na posteljicu i do dve nedelje.

Majke smatraju kako je ovo prirodna opcija jer pupčana vrpca sama otpadne i da ima svoje prednosti kada je u pitanju zdravlje deteta.

Lekari su protiv ovoga ističući kako je reč o opasnom trendu koji može dovesti do infekcije i ozbiljno ugroziti život tek rođene bebe.

S druge strane, majke koje se odluče za tzv. lotusno rođenje, kažu kako posteljica omogućava da beba dobije potrebne sastojke koje sadrži u sebi, a tu su i matične ćelije i mogućnost oporavljanja krvi. Smatraju kako je presecanje pupčane vrpce nepotreban stres za bebu.

Nakon što se majka porodi, posteljicu stavljaju u posudu i nose je okolo s bebom. Ova vrsta porođaja postala je trend 2008. godine, a medicinski eksperti su pokušali da je ukinu velikom brzinom.

"Posteljica je podložna infekciji jer sadrži krv, a nakon porođaja ona nema cirkulaciju i predstavlja mrtvo tkivo. Samim tim beba može biti ugrožena. Ukoliko se ipak odlučite za ovu metodu morate pomno posmatrati bebu kako biste na vreme uočili znake infekcije", rekao je portparol Britanskog kraljevskog koledža.

Istraživanje je pokazalo kako posteljica može pomoći detetu još tri minuta nakon rođenja jer im krv obogaćuje kiseonikom, ali da je nakon toga treba odmah odstraniti.

  • ....

    23.05.2017 22:17
    ......
    Pa zivotinje pregrizu i pojedu posteljicu da uklone svaki rizik od infekcije.......strasno sto bi kazle stare babe "zadnji svet"
  • Anis

    23.05.2017 21:34
    Kakva budalastina! I zivotinje pregrizu pupcanu vrpcu da bi odvojili mladuncad od posteljice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom