Otvorena druga sigurna kuća isključivo za muškarce

Drugu sigurnu kuću namenjenu isključivo muškarcima, žrtvama porodičnog nasilja u SAD, otvorila je organizacija "Femili plejs" (The Family place) u Teksasu.
Otvorena druga sigurna kuća isključivo za muškarce
Foto: Pixabay
Broj muškaraca žrtava porodičnog nasilja raste, a "Femili plejs" je do maja, kada je otvorena sigurna kuća s 21 krevetom, smeštao žrtve po hotelima, kao i druge organizacije u SAD.
 
Direktorka "Femili plejsa" Pejdž Flink rekla je da razlog za otvaranje sigurne kuće u Dalasu nije samo finansijski, pošto žrtava ima sve više, te je njihov smeštaj u hotelu postao skup, nego i to što je sadašnji način prikladniji za pružanje pomoći žrtvama, kojima "mnogo znači da budu zajedno".
 
"Pokušavamo da pomognemo muškarcima da shvate da je u redu što traže pomoć. Normalno je da imaju emocije. Normalno je da plaču. Normalno je da se osećaju ranjivo", navela je Flink.
 
Raste broj muškaraca žrtava porodičnog nasilja u SAD koje okreću S.O.S. telefon za pomoć i podršku. Prošle godine taj broj pozvalo je 12.000 muškaraca, što je devet odsto ukupnog broja žrtava koje ostave podatke o svom polu. To je više nego duplo povećanje u odnosu na 2010. godinu, kada je 5.800 muškaraca okrenulo taj broj.
 
Flink je navela da "Femili plejs" prima muškarce koji su žrtve svojih muških ili ženskih partnera i rođaka. Neki muškarci dolaze s decom.
 
Ona veruje da je jedan od razloga za povećanje broja muškraca žrtava porodičnog nasilja način rada policije u Dalasu prethodnih godina. U slučajevima porodičnog nasilja policija postavlja niz pitanja i ako proceni da je neko u opasnosti, tu osobu odmah povezuje sa sigurnom kućom.
 
Prva sigurna kuća u SAD samo za muškarce otvorena je pre dve godine u Arkanzasu, u gradiću Bejtsvilu s 11.000 stanovnika.
  • Dragan

    21.10.2020 16:30
    Moje pravo
    U braku sam 4 godine.Zivimo u stanu koji sam ja preko kredita kupio.Do pre mesec dana Zena trazi razvod braka ali da ja izadjem iz stana ali da zajedno otplacujemo.Ja sam protiv toga.Hoce razvod dobice pod dva uslova prvi da izadje a drugi prebacim kredit na nju ali ona nece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom