Bebe rođene carskim rezom u većem riziku od dijabetesa i gojaznosti

Bebe rođene carskim rezom ili indukcijom imaju tri puta veći rizik da boluju od metaboličkog poremećaja poput dijabetesa ili gojaznosti, tvrdi se u novoj studiji koju su uradili univerziteti u Australiji, Holandiji, Irskoj i Velikoj Britaniji.
Bebe rođene carskim rezom u većem riziku od dijabetesa i gojaznosti
Foto: Pixabay
Naučnici su pratili zdravstveno stanje žena i njihove dece tokom 13 godina. Otkrili su kako bebe rođene carskim rezom imaju više zdravstvenih problema, među kojima su respiratorni i metabolički, kao i ekcemi.
 
Tokom analize pregledani su podaci od blizu 500.000 žena i dece. Svi su rođeni u Novom Južnom Velsu između 2000. i 2008. godine. Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su zdrave, nisu pušile niti konzumirale opojne droge. Imale su između 20 i 35 godina, a rodile su između 37. i 41. sedmice samo jednu bebu prosečne težine. U 88 odsto slučajeva primile su neki lek protiv bolova.
 
Oko 43 odsto žena je imalo indukovani porođaj, 11 odsto carski rez, a 38 odsto vaginalni porođaj bez intervencije. 
 
Utvrđeno je da deca koja su rođena indukcijom imaju tri puta veću šansu da dobiju žuticu i problem s hranjenjem. Deca rođena carskim rezom imaju veću šansu da dobiju hoipotermiju u prvih 30 dana od rođenja. U starijim godinama imaju dva i po puta veću šansu da se razvije poremećaj u metabolizmu poput gojaznosti ili dijabetesa.
 
"Ovo što smo uradili u studiji, koja je unikatna, jeste istraživanje uticaja hormona koji pokreću i stimulišu porođaj na bebu. Nastavićemo istraživanje s našim međunarodnim timom", rekla je dr Lilijan Piters, epidemiolog na dva holandska univerziteta u Amsterdamu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom