Tri najveće opasnosti po decu danas

Biti roditelj stresan je i odgovoran posao.
Tri najveće opasnosti po decu danas
Foto: Pixabay

Od momenta kada se rodi dete, počinju strahovi i brige, koji se samo umnožavaju i postaju ozbiljniji tokom odrastanja.

U odnosu na neka ranija vremena danas je teže biti roditelj, pre svega jer se tehnologija i okruženje razvijaju neverovatnom brzinom, te je i sam proces roditeljstva znatno dinamičniji i zahtevniji. A kada deca odrastu do tinejdžerskog uzrasta, roditeljstvo postaje "nemoguća misija", jer upravo u tom uzrastu vreba najviše opasnosti koje mogu da povedu decu putem kojim ne želite da idu.

Koje su to danas najveće opasnosti sa kojima se mogu sresti tinejdžeri?

Opojne droge

Konzumiranje opojnih droga je odavno uzelo maha. Prema nekim istraživanjima, poslednjih godina povećava se broj mladih koji su makar jednom probali neki od opijata, ali i onih koji su redovni konzumenti.

Psiholozi ovaj fenomen objašnjavaju činjenicom da je tinejdžerima privlačno sve što je nedozvoljeno i neprihvatljivo. Naravno, u svakom konkretnom slučaju bitno je saznati motive konzumacije kako bi se moglo pomoći.

Internet i društvene mreže su postali mesta gde maloletnici mogu lako doći do informacija, samim tim i pročitati mišljenja koja odobravaju upotrebu droga. Tako se nedavno pojavila stranica na društvenim mrežama koja je popularisala korišćenje droga. Ugašena je kada se saznalo za nju, ali je i za to kratko vreme već nanela štetu s obzirom na popularnost koju je stekla. 

Zbog toga roditelji moraju biti stalno na oprezu kada su njihova deca u pitanju. Potrebno je pratiti ponašanje deteta, te ako se utvrde bilo kakve promene, odmah reagovati, a nikako zanemarivati potencijalni problem.

Kockanje

U vremenu kada je životni standard u državi prilično nizak, a prohtevi tinejdžera visoki, sasvim je očekivano da se neka deca vođena urbanim legendama i pričama o brzoj i lakoj zaradi okrenu ka kockanju.

Istraživanja rađena tokom 2017. godine pokazuju da su od ukupnog broja učenika u srednjim školama gotovo 14% njih već imali dodira sa nekim oblikom kockanja, dok se za oko 10% đaka može reći da imaju teži oblik zavisnosti prema kockanju.

Nisu samo lokalne sportske kladionice problem u Srbiji. Onlajn industrija kockanja se razvija velikom brzinom, te je dovoljno imati samo pristup internetu da bi se igralo u nekom od onlajn kazina.

Takva kazina čak nude i besplatne igre koje su identične igrama u onlajn kazinu, samo se ne igraju za pravi novac. Te besplatne igre mogu se učiniti na prvi pogled bezopasnim, ali su u stvari način na koji kazina pokušavaju da "upecaju" nove igrače.

Igranje takvih igara može vrlo brzo da preraste u ozbiljan problem, pa roditelji treba da više obrate pažnju na ponašanje svog deteta ukoliko pokaže interesovanje za slotove ili za"bacanje" kockica. 

Maloletnička delikvencija

Nesporna je činjenica da je maloletnička delikvencija u porastu poslednjih godina. Razlozi su različiti, od loše finansijske situacije kao i generalno loše situacije u državi, do velikog uticaja medija i društvenih mreža, ali je očigledno da je danas kod maloletnika popularno činiti ono što je pre 20 godina bila sramota.

Maloletnicima su uzor postali ljudi koji se ne mogu pohvaliti npr. uspehom na nekom međunarodnom takmičenju iz matematike, već osobe koje su učesnici u rijaliti programima.

Istraživanja pokazuju sumornu statistiku. U školama se deca ne osećaju bezbedno, došlo je do porasta vršnjačkog nasilja, a teška krivična dela koja počine maloletnici su sve brutalnija.

Ono na šta stručnjaci ukazuju je činjenica da sve polazi iz porodice. Moguće je vaspitati i odgojiti dete da ne bude nasilnik i da se misli da je u redu drugima nanositi psihičku ili fizičku patnju, ali je sa decom potrebno svakodnevno raditi i na ličnom primeru im pokazivati šta su prave vrednosti u životu.

Jednostavno, kada se dete vaspitava u porodici okruženo ljubavlju i razumevanjem, manje su šanse da će se kasnije okrenuti drogi, kocki ili kriminalu. 

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom