Deca do četvrte godine "odluče" da li su levoruka ili desnoruka

Kod neke dece odmah je jasno da li su levoruka ili desnoruka, ali većina će se naizmenično koristiti obema rukama do četvrte godine i onda izaberu koju preferiraju.
Deca do četvrte godine "odluče" da li su levoruka ili desnoruka
Foto: Pixabay
Njihov izbor bi trebalo da bude jasan najkasnije do polaska u školu, kaže nemačka psihoterapeutkinja Johana Barbara Satler. Ukoliko se to ne dogodi, roditelji bi trebalo da potraže pomoć pedijatra ili posebno obučenog savetnika.
 
Neutvrđena preferencija, naime, može da prouzrokuje probleme u školi. Stalno menjanje ruke kojom se piše može potencijalno da prouzrokuje probleme u razvoju deteta.
 
Roditeljima koji sumnjaju da im je dete levoruko Satler savetuje da postave određene objekte u sredinu, bojicu na sredinu papira ili kašiku na sredinu tanjira. Tako deca imaju slobodnu mogućnost izbora.
 
Roditelji nipošto ne bi trebalo da pokušavaju da promene detetovu preferiranu ruku. To može da izazove probleme u finoj motorici, pamćenju i koncentraciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom