Društvene mreže odgovorne za poremećaj sna kod dece

Sve više dece pati od poremećaja sna, a naučnici taj problem povezuju s gotovo neizostavnim korišćenjem društvenih mreža i digitalnih uređaja, neposredno pre spavanja.
Društvene mreže odgovorne za poremećaj sna kod dece
Foto: Pixabay
Napominju da se preterano korišćenje Instagrama, Snapchata, Facebooka i Twittera može povezati s razvojem nekih mentalnih poremećaja, poput depresije, ali i gojaznosti, pišu britanski mediji.
 
Prema podacima britanskog Državnog zavoda za zdravstvo (NHS) u poslednjih šest godina broj hospitalizacija dece s poremećajem sna značajno je porastao. Među mladima do 16 godina taj broj je u poslednjih pet godina porastao sa 6.520 evidentiranih na 9.429.
 
Porast broja problema sa snom među decom u suprotnosti je s blagim padom hospitalizacija ostalih grupa uzrasta - s 29.522 tokom 2012. na 29.184 prošle godine.
 
Neki stručnjaci smatraju da ne bi trebalo demonizovati društvene mreže, nego naučiti roditelje da sopstvenom detetu postave granicu kada je korišćenje tih platformi u pitanju. "Svi znamo da plavo svetlo s ekrana pametnog telefona može poremetiti san, ali mislim da je, nakon brojnih upozorenja, u ovom slučaju za neispavano dete odgovoran roditelj", kaže stručnjak za 'digitalnu detoksikaciju' Tanja Gudin, autorka knjige "Stop Staring at Screens".
 
I njena koleginica Viki Doson ističe važnost pravila koje nameće roditelj, kada je posredi odlazak u krevet i nekorišćenje mobilnog telefona i kompjutera neposredno pre spavanja.
 
"Navika odlaska u krevet u isto vreme i uz određene rituale preduslov je za kvalitetan san. Na loš kvalitet sna, uz pametne telefone može uticati i loša prehrana, na primer konzumiranje slatkiša ili energetskih pića neposredno pre odlaska u krevet", podseća Doson.
 
"Među decom danas vladaju dve epidemije kada je zdravlje u pitanju - gojaznost i mentalni poremećaji, a oni dovode do poremećaja spavanja", kazao je Majkl Farkar, stručnjak za medicinu spavanja i sna u londonskoj dečjoj bolnici Evelina.
 
"Oduvek smo verovali da je neispavanost poslednica gojaznosti, ali u zadnje je vreme sve više dokaza po kojima neispavanost doprinosi gomilanju kilograma. Kada je dete neispavano, organizam reaguje hormonalnim disbalansom koji može uticati na apetit i na osećaj gladi. Dakle, kad su jako umorna i neispavana deca žude za nezdravom hranom", kaže Farkar.
 
Dodaje da san može poremetiti teskoba, ali i obrnuto - neispavanost može doprineti anksioznosti. "Deci je od najranijeg životnog doba potrebna konzistentna rutina u većini stvari. Postupno smanjenje aktivnosti pred kraj dana, pri čemu treba smanjiti i upotrebu pametnih telefona, posebno neposredno pre odlaska na spavanje", smatra on.
 
Važno je aktivno detetu postaviti određena ograničenja i pratiti na koji način koristi internetske sadržaje. Ograničenja i pravila su vrlo važna za postavljanje jasnih granica te za učenje samokontrole kod dece, ali ne smeju biti jedini način vaspitavanja.
  • kimi

    05.10.2018 22:06
    @Bob Rock
    Aj kreni od sebe .. jel tebe neko nadzirao? Dobro mi nismo imali net al nema veze.. ili im daj net ili im ne daj .. ako si im dao ,kako mss da ih nadzires? Da im gledas skim i o cemu se dopisuju?
    Zar to ne zalazi u privatnost?
    Jel ocekujes da ce ti dete bas sve reci? Jesi ti bas sve uvek govorio tvojima ili si pola stvari precutao, pa mozda i dan danas ne znaju za to ,sta god da je u pitanju..?

    Ljudi nikako da shvate da ono "umereno" ne postoji! To je neki moron izmislio satro da opravda nesto ,sta god ..
    Dakle ili moze ili ne moze.ili sme da cuga ili ne sme , nemoze paaa moze maaalo.. ne moze malo.. ili moze koliko hoce ili ne moze uopste,. tacka.
    Zivo me zanima kako to izgleda kada kontrolises sta ti radi na netu? Ili u stvarnom zivotu.. da ga ne pratis mozda ko privatni detektiv?
  • Bob Rock

    05.10.2018 00:59
    @kimi
    Poenta je treba decu nadzirati dok su na internetu. Isto kao što bi trebao da paziš u kom će biti društvu. Dete nije formirana zrela osoba, a to važi i za tinejdžere. Nije im dovoljno samo reći šta je u redu, a šta nije, oni će slušati Vas, a i svoje društvo, i onda se oni sa svojim stavovima nađu negde na sredini. A danas može "društvo" da se nalazi i na netu, a tu ima svega i svačega.

    Pored toga, svako treba da se uči zdravijim navikama, ne kao kad sad da piše komentar u 1 uveče. :P Ležeš, odložiš telefon, i fajront.
  • kimi

    04.10.2018 19:31
    @Bob Rock

    Mesas babe i zabe .. to sto je izasao i to sto se drogira su 2 razlicite stvari koje nemaju veze jedno sa drugim.
    A postavlja se pitanje zasto se drogira i kako je omoguceno da dodje do droge, + to i kosta ne?..

    Mada ne razumem tvoj komenar, sta ti je poenta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.