Izmet insekata ugrožava fasadu Tadž Mahala

Rojevi insekata koji se razmnožavaju u zagađenoj reci u blizini Tadž Mahala prete da oštete mozaik na mermernoj fasadi čuvene građevine iz 17. veka, upozorili su danas arheolozi.

Stručnjaci navode da radnici peru fasadu od belog mermera svakodnevno, ali često pranje i ribanje može da ošteti čuvene cvetne mozaike i sjajnu površinu mermera.

Zvaničnici traže dugoročno rešenje problema koji prave insekti iz porodice Geldihrironomus, vrste produženih muva koje podsećaju na komarce. Muve se razmnožavaju u zagađenoj reci Jamuna nedaleko od čuvenog spomenika.

Jamuna je toliko zagađena da u njoj više ne živi riba koja je u prošlosti držala broj insekata pod kontrolom, naveli su aktivisti za zaštitu životne sredine. Država ne čini dovoljno, a velika količina algi i deponija fosfora iz obližnjeg krematorijuma postale su njihova glavna hrana.

Arheolozi pokušavaju da zaštite spomenik od velikog zagađenja vazduha, zbog kojeg mermer menja boju.

Tadž Mahal, jedna od najlepših građevina u Indiji, svake godine privlači milione turista u grad Agru.
Izgradnju čuvenog spomenika naredio je vladar Šah Džahan između 1631. i 1654. godine u čast svoje pokojne žene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja