London najskuplji za život, Sofija najjeftinija

London je najskuplji grad u Evropi za život, a slede ga Kopenhagen, Stokholm i Helsinki, izračunao je nedavno Eurostat.

Troškovi života u evropskim prestonicama upoređivani su s Briselom i Luksemburgom koji su dobili 100 bodova.

Istraživanje je pokazalo da je život najskuplji u Londonu koji je dobio 166,9 bodova. Visoki troškovi života posledica su pre svega skupog stanovanja i javnog prevoza. Prosečni kvadrat životnog prostora u Londonu stoji oko 10.500 evra.

Na drugom mestu je Kopenhagen sa 131,8 bodova, a slede ga Stokholm sa 127,9 i Helsinki sa 119,7 bodova. Dablin je na petom mestu sa 116,6 bodova i nešto je skuplji od Pariza koji mnogi smatraju jednim od najskupljih gradova na svetu, a koji je u EU-u šesti sa 114,6 bodova.

Sedmi najskuplji grad za život u Evropi je Amsterdam sa 107,8 bodova, a osmi je Beč sa 105,9 bodova. Na devetom mestu su Brisel i Luksembrug sa 100 bodova, a deseti najskuplji grad je Rim s 99,4 bodova.

Najjeftinija za život u Evropi je Sofija s 52,1 bodova. Slede je Bukurešt sa 64,8 bodova i Budimpešta i Vilnius sa 69.

London i Novi Sad - poređenje

Prema sajtu Expatistan.com, koji vodi evidenciju o troškovima u većini gradova zemalja sveta, i na kojem je moguće porediti cene različitih gradova, London je 60 odsto skuplji od Novog Sada kada je u pitanju cena hrane. Takođe, London je 80 odsto skuplji po ceni kvadrata, 28 odsto skuplji kada je u pitanju odeća, 70 odsto skuplji kada je u pitanju javni prevoz, itd. Ukupno se procenjuje da je u svemu skuplji čak 71 odsto.

Međutim, uvek treba uzeti u obzir koliki je životni standard jedne zemlje.

  • Double decker

    11.12.2016 17:24
    Autobus na sprat
    Tajna uspeha Londona je u ekonomočnosti. Iako je żivot u NS jeftiniji to samo znači da ga ovde manje cene nego tamo. Predlażem da dignemo cene nekretnina na 1500 evra po kvadratu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.