Šta znači SSSS na avionskim kartama?

Postoji mnogo stvari koje putnici ne žele da vide na aerodromu. Jedna od njih svakako su dugački redovi za kontrolu, druga je obaveštenje o kašnjenju leta, ali najgore što možete da ugledate su četiri slova "S" na vašoj avionskoj karti.
Šta znači SSSS na avionskim kartama?
Foto: Pixabay
Skraćenica "SSSS" na avionskoj karti (Secondary Security Screening Selection) znači da ste baš vi odabrani za dodatnu proveru. Dobra stvar u svoj toj gnjavaži je što se ova oznaka pojavljuje samo na letovima ka SAD. 
 
Putnici s ovom oznakom za početak se prijavljuju na aerodromski šalter, gde im se postavljaju temeljna pitanja i u potpunosti proverava njihov identitet. Ali, tu se priča ne završava. 
 
Putnici s ovom oznakom na svakoj kontrolnoj tački prolaze kompletnu proveru, što uključuje i nekoliko otvaranja prtljaga, kao i proveru celog tela. 
 
Ova praksa uvedena je nakon terorističkog napada u Njujorku pre 16 godina, a najčešći kriterijumi za odabir putnika koji prolaze kroz bezbednosnu proveru je putovanje u jednom smeru, plaćanje karte gotovinom i kupovanje karte nekoliko dana pred let. Odabir je često i sasvim slučajan.
  • Fočo

    25.09.2017 01:48
    100 y.o.
    Savez samostalnih sindikata Srbije?
    Samo sloga Srbina spasava?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja