Omogućena virtuelna šetnja unutar Velike piramide

Grupa naučnika koja je prošle nedelje objavila da je otkrila veliku šupljinu unutar Keopsove piramide u Gizi osmislila je turu virtuelne stvarnosti koja omogućava posetiocima da se 'teleportuju' i istraže unutrašnjost građevine.
Omogućena virtuelna šetnja unutar Velike piramide
Foto: Pixabay

Koristeći se 3D tehnologijom, kompanija "Scan Pyramids Project" omogućuje posetiocima da stave virtuelne naočare i krenu iz svoga doma na vođenu turu unutar Velike galerije, Kraljičine odaje, da se prošetaju drugim drevnim prostorijama koje turistima nisu dostupne pri klasičnoj turi.

"Zahvaljujući toj tehnici, možemo se teleportovati u Egipat u samu piramidu i to u grupi i s vodičem", kaže Mehdi Tajubi, jedan od vođa projekta skeniranja piramida, koji je 2. novembra objavio otkriće velike i tajanstvene šupljine u piramidi.

Japanski i francuski stručnjaci objavili su otkriće te praznine za koju još ne znaju čemu je služila, nakon dvogodišnjih istraživanja tog slavnog kompleksa piramida u Gizi. Pritom su se koristili tehnologijom poznatom kao mionska tomografija kojom se otkrivaju promene u gustini unutar velikih kamenih struktura.

Sama šupljina nije vidljiva tokom virtuelne ture i pojavljuje se kao tačkasti oblak.

"Ono što je novo u virtuelnoj stvarnosti jeste to da više niste izolovani, već vas je nekoliko, u grupi ste, možete ići zajedno s porodicom. I možete dopreti do mesta do kojih uobičajeno ne možete u stvarnoj piramidi", kaže Mehdi.

Iako delimično osmišljeno kao zabavno iskustvo, "zajedničko uranjanje" u piramidu omogućava naučnicima da poboljšaju tehnologije kojima se koriste da istraže šupljinu u piramidi i njenu svrhu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja