VIDEO: Sve više turista želi da iskusi crni turizam

Većina ljudi želi odmor da provede posećujući lepa i prijatna mesta, ali jedan broj njih ne zanima uživanje u još jednoj plaži, planini, muzeju ili kulturno-istorijskom spomeniku, već se pre odlučuje za sve popularniji "crni turizam".
Crni turizam ili na engleskom "dark tourism" mogli bismo definisati kao turizam koji uključuje obilaske mesta stradanja ili smrti. Njegove glavne podvrste su "thanatoturizam" (po grčkoj reči thanatos/smrt) i "grief" turizam.  
 
O ovakvoj vrsti turizma odnedavno govori i nova Netflixova serija koja gledaoce "vodi" na mesta smrti, stradanja, patnje i opasnosti. 
 
 
Crni turizam postoji od 1996.
 
Termin crni turizam "izumela" su 1996. dvojica profesora s glazgovskog univerziteta Kaledonian, Džon Lenon i Malkolm Foli. Oni smatraju da prvi primeri crnog turizma sežu još u doba starog Rima i gladijatorskih borbi u Koloseumu. 
 
"Mračni aspekti istorije i čovečanstva jednostavno su ljudima zanimljivi", objašnjava lingvista Piter Hohenhaus, koji je do sada posetio 700 'crnoturističkih' destinacija u 90 zemalja sveta i o tome piše na svojoj internet stranici. 
 
Obilasci mesta katastrofe
 
"Grief" turizam uključuje obilaske mesta katastrofa, nezavisno od toga da li su bile prirodne ili su izazvane ljudskim postupcima. Obilazak ruševina Nju Orleansa nakon uragana Katrina, Ground Zero, mesto gde su do septembra 2001. stajali njujorški tornjevi ili černobiljska elektrana, najpoznatiji su primeri turističkih atrakcija u "grief" turizmu.
 
Među mračnim mestima koja privlače turiste su i parisko groblje Per lašez, Berlinski zid, kambodžanska polja smrti, demilitarizovana zona između Severne i Južne Koreje, kolumbijski grad Medelin, nekadašnji nacistički logori, ulice Belfasta...
 
Hohenhaus ističe da "crni turizam" ne sme uključivati turističke posete sirotinjskim delovima gradova niti kriznim, ratom zahvaćenim područjima. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.