Zašto mačke vole da ruše predmete

Većina vlasnika tvrdi da njihova mačka često obara predmete sa polica i stolova.
Obična dokolica ili tajno proučavanje dejstva gravitacije: zašto to rade?
 
Kako objasniti želju skoro svake mačke da obori neki predmet na pod sa ivice stola ili police - takvo ponašanje često se objašnjava njihovim prirodnim instinktom za igrajom i lovom.
 
Većina mačaka su jednostavno radoznale o stvarima u kući. One vole da obaraju stvari kao što su ramovi za slike, sveće, sitni predmeti kao slanik ili upaljač, naočare, mobilni telefoni, olovke, bočice sa lekovima, plastične flaše, daljinski upravljači, igračke, šminka ili nešto deseto, i vrebaju da li će se te stvari pomerati.
 
Mačke vole da gledaju kako stvari padaju na zemlju, jer se "nadaju" da će ti predmeti pobeći, a da će ih one juriti.
 
Međutim, ovakvim ponašanjem neke mačke traže pažnju. Možda ste primetili da u tim trenucima mačka zuri direktno u vas dok obara šapicom predmet. Ovakvo privlačenje pažnje često je uzrokovano dosadom ili je jednostavno njen način komunikacije.
 
Kako biste sprečili macu da ne obara vaše omiljene ramove i figurice, stavite dragocene predmete van njenog domašaja i vidokruga. Takođe, ograničite joj pristup tim policama (na primer, pomerite stolicu sa koje mačka skače na policu).
 
Posvetite maci dovoljno pažnje i kvalitetnog vremena u toku dana kako ne bi osetila dosadu.
 
Da li i vaša mačka "nenamerno" obara stvaričice?
 
Autor: Životinje.rs
  • MS

    04.05.2016 17:08
    Naša mačka namerno ujutro obori neku stvar pored kreveta, da bi nas probudila, jer je gladna. U većini slučajeva ostvari svoj naum i dobije hranu.
  • Sedam

    30.04.2016 16:01
    Kako to mislite, "stavite predmete van njenog domašaja"
    Zakucajte za plafon ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.