Naučnici dokazali da psi osećaju ljubomoru

Dugo se verovalo da životinje mogu da pokazuju samo osnovne emocije – radost, iznenađenje, strah, tugu, srdžbu i gađenje, dok je za sekundarne emocije kao što su osećaj krivice i ljubomore neophodan veći stepen saznanja.

Vlasnici su se sve vreme protivili rečima naučnika tvrdivši da njihovi ljubimci imaju i neke druge emocije. Izgleda da su vlasnici bili u pravu...

Na Univerzitetu u Kaliforniji izveden je eksperiment namenjen ispitivanju ljubomore kod pasa i čak 80% pasa-ispitanika pokazalo je znake ljubomore kada su se njihovi vlasnici igrali sa robotom, dok su neki čak i režali na robota.

U naučnom časopisu "Plos One" objavljeno je kako je izgledao eksperiment. Naime, vlasnici 36 manjih pasa trebalo je da urade tri zadatka na testu – da pažnju posvete psu-robotu, plastičnoj bundevi i da naglas čitaju knjigu, ne obraćajući pažnju na svoh ljubimca.

Stručnjaci su posmatrali reakcije pasa, nakon čega je zaključeno da je 80% pasa guralo robota, njuškalo i dodirivalo vlasnike pokušavajući da skrene pažnju na sebe. Psi su čak duplo više dodirivali svoje vlasnike dok su se igrali sa psom-robotom nego dok su se igrali sa bundevom, a čak 4 puta više nego dok su čitali.

Od 36 pasa koliko ih je učestvovalo u eksperimentu, samo je jedan pas zarežao na bundevu i knjigu, dok je čak devet pasa režalo na psa-robota, škrgutalo zubima, cvilelo i mahalo repom.

"Ono što nakon eksperimenta možemo da zaključimo jeste da psi žarko žele da zaštite društvenu vezu koji su izgradili sa vlasnikom, ali ne možemo razmatrati subjektivni osećaj svakog psa ponaosob", rekla je Kristin Haris, autorka studije i psiholog sa Univerziteta Kalifornija.

Naučnici su dalje naglasili da veruju da se ljubomora kod životinja razvila kao sredstvo da se mladunci u leglu izbore za hranu i privuku pažnju roditelja, ali i kao sredstvo za zaštitu seksualnih partnera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.