Šta umeju i za šta se koriste službeni psi u Srbiji?

Za bezbednost ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji će u naredna dva dana boraviti u Beogradu, brinuće se više jedinica. Kako se navodi, zajedno s drugim specijalnim i posebnim jedinicama policije biće zadužena i četa vodiča službenih pasa.
"Uloga službenih pasa neizostavna je u obezbeđivanju visokih zvaničnika među kojima su samo tokom ove godine bili američki potpredsednik Džozef Bajden, šef britanske diplomatije Boris Džonson, premijeri Švedske, Albanije i Mađarske Stefan Leven, Edi Rama, Viktor Orban ali i princ Čarls i vojvotkinja Kamila", naveo je starešina komande te policijske brigade Dragan Obrenović.  "Sve što se događa u Beogradu, ali i u čitavoj Srbiji na nivou obezbeđenja skupova, utakmica i koncerata deo su naše nadležnosti, a jedna od važnijih je i svakodnevna uloga na Aerodromu Beograd", dodao je Obrenović i podsetio da službeni psi imaju nezamenjivu ulogu u brojnim akcijama. 
 
Zastavnik Milan Pršić rekao je da su službeni psi obučeni za odbranu i napad, upade prilikom hapšenja, pretragu nepristupačnog terena, traganja za nestalim, odbeglim iz KP domova i zatvora, posle krivičnog dela, pronalaske droge i eksploziva, ali da u svetu postoji tendencija i da se oni uključuju u nalaženje citrusa, leševa, novca i oružja. Važno je da pas prođe određene testove pre početka obuke kako bi se utvrdilo da li je podoban za trag ili napad i odbranu. 
 
"Ne vezujemo se za rasu, iako moramo imati i međunarodno priznate službene pse. Koristimo nemačke i belgijske ovčare, labradore, imamo mađarske vižle, epanjel bretone jer nam je bitno da to bude radni pas", rekao je Pršić i dodao da je idealno vreme da pas počne obuku između 12. i 15. meseca starosti. 
 
Tendencija je da se psi koriste svakodnevno, jer su velika pomoć policajcu, dodao je Pršić i naveo primer kada je pas nanjušio da se u vozilu prevozio eksploziv, iako to policija redovnim aktivnostima nije mogla da utvrdi bez obzira što je pas na tome insistirao.  "Tokom intervencije postojala je sumnja da se u vozilu prevozio eksploziv, pas je zastao na određenom mestu... detaljnim pregledom ništa nije nađeno, ali smo posle operativnim radom saznali da je baš na mestu na koje je pas ukazivao prevožen kilogram plastičnog eksploziva", naveo je Pršić. 
 
Prema rečima Pršića, iako obuka za vodiča traje nekoliko meseci, to je posao koji se ceo život uči, jer je svaki pas priča za sebe. 
 
"Pravi policijski pas obučen je da uvek bude pod kontrolom vodiča, da bespogovorno posluša komandu i da mu ništa ne skreće pažnju. U 99 odsto slučajeva pas će poslušati komandu bez pogovora, neće ga omesti ni biber ni bilo što bi oni koji žele da zavaraju trag mogli da koriste", rekao je Pršić. 
 
Tokom treninga moramo da razmišljamo i šta će kriminalci uraditi da bi pobegli od zakona i pse pripremimo za takve situacije, rekao je stariji vodnik policije Urošević Goran i dodao da psa u potrazi za narkoticima ne može ništa da omete jer on traži poznat miris.  Dešavalo se da pas prilikom kontrole voza nanjuši drogu sakrivenu u plafon kupea i da vodičima znak da provere to mesto, rekao je Urošević i dodao da pas može da sledi trag i kroz vodu, ali i po asfaltu što je za njega veoma teško. 
 
"Ako je potok plići, a voda do jedan metar, pas po samoj površni može da isprati miris zbog mulja koji se podigao", rekao je Urošević i dodao da se za psa može reći da je iskusan ako ima 365 dana rada na tragu, te da bi stekao kondiciju mora da vežba i po nekoliko sati dnevno. 
 
"Tragačka kondicija neophodna je jer pas tokom njušenja konstantno udiše zbog čega mu se telesna temperatura već posle deset minuta podigne za dva stepena. Zato mora da uči da pre detaljnog pregleda radi sa 30 odsto kapaciteta", naveo je on i precizirao da je najduži trag koji je jedan pas iz čete pratio bio dug sedam kilometara. 
 
Prema rečima Uroševića, takođe je važno da pas nauči da kada nanjuši eksploziv bude pasivan kako ga ne bi aktivirao. 
 
"Psi koji su otkrivali drogu i eksploziv u tolikoj meri nisu bili potrebni pre 20 godina, a danas je to najveća potreba, ne samo naša već i u celom svetu, a u skladu sa tim i 300 pasa nam ne bi bilo dovoljno", dodao je Urošević.
 
Službeni psi su obučeni za odbranu i napad, upade prilikom hapšenja, pretragu nepristupačnog terena, traganja za nestalim, odbeglim iz KP domova i zatvora, posle krivičnog dela, pronalaske droge i eksploziva, ali u svetu postoji tendencija i da se oni uključuju u nalaženje citrusa, leševa, novca i oružja.
  • AA

    13.12.2016 17:38
    dobar tekst
    Dobar je tekst.
    Sroz je sporedno ali ipak ne shvatam kakvo praćenje citrusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.