Zlatnoj ribici operisali tumor i spasli joj život

Kada je jedna britanska porodica uočila izbočinu na peraju svoje 20-godišnje zlatne ribice po imenu Bob, ubrzo je posetila poznatog veterinara dr Faja Betela, koji je ustanovio da je reč o tumoru.
Tokom 30 minuta, koliko je trajala operacija u veterinarskom centru "Tol Barn" u Norfoku u Engleskoj, život zlatne ribice je spasen. Za ovu operaciju porodica je izdvojila 230 evra.
 
"Opcije su bile samo operacija ili uspavljivanje. Bob je sada u odličnom stanju. Stariji je od njihove dece i smatraju ga članom porodice", ističe veterinar.
 
 
Tokom operacije, korišćen je minijaturni monitor koji prati rad srca. Veterinar je Bobu davao anestetike, a samu operaciju sproveo je mikrohirurškom opremom.
 
"Prilično je komplikovano, jer je sve tako malo. Ovo je bila najstarija riba koju smo operisali. Bob je sada kod kuće i uživa u pravilnom plivanju, prvi put nakon više nedelja", zaključuje dr Betel.
 
Zlatne ribice se najčešće drže u staklenim ili plastičnim kuglama, bez odgovarajućeg pročišćivača vode ili pumpe za vazduh, iako im je to najviše potrebno, s obzirom na njihov brz metabolizam i potrebu za velikom količinom kiseonika u vodi. Zbog toga je životni vek ovih riba znatno skraćen. Naime, zlatne ribice u akvarijumim mogu da žive od šest do osam godina, dok "slobodne" ribice mogu da dožive i 50. godinu. 
  • dobrotvorka

    11.02.2017 19:26
    LEPA VEST
    Bravo za svo troje. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.