Zašto flamingosi stoje na jednoj nozi?

Flamingo, ptica koja dobro podnosi ekstremne uslove životne sredine, troši manje energije dok stoji na jednoj nozi, nego kada koristi obe noge, potvrdili su naučnici.
Zašto flamingosi stoje na jednoj nozi?
Foto: Pixabay
Stajanje na jednoj nozi je karakteristična poza za ove ptice, ali kako i zašto one uspevaju da se održe na jednom ekstremitetu, zagonetka je koja već dugo interesuje naučnike. 
 
Tim istraživača iz SAD-a je pokazao da flamingosima nije potreban aktivan mišićni napor kada stoje na jednoj nozi, što znači da troše manje energije. Ptice koriste pasivni mehanizam kada su u unipedalnoj poziciji, što im omogućava da ponosno stoje dok dremaju.
 
Prethodno su istraživači pretpostavljali da ova pozicija doprinosi smanjenju umora mišića, dok su neki drugi naučnici iznosili ideju da ovakvo ponašanje pomaže u regulisanju telesne temperature. Međutim, profesori Jang-Hui Čeng s Tehnološkog instituta u Džordžiji i Lena H. Ting s Univerziteta u Atlanti razotkrili su tajne koje se kriju iza ovog impresivnog trika. 
 
Eksperimenti sa živim pticama pokazali su da kada flamingosi stoje na jednoj nozi i odmaraju, jedva da se pomeraju, čime se potvrđuje stabilnost ove pasivne pozicije.
 
Profesor Čeng je rekao da osnovni anatomski aparat koji omogućava ovu pasivnu pozu još nije do kraja objašnjen i to je sledeći korak u istraživanju, ali je naglasio da zglobovi ekstremiteta nisu "zaključani", tj. nisu fiksirani s obe strane.
 
Istraživanja je sproveo i doktor Metju Anderson, eksperimentalni psiholog koji je uradio specijalizaciju na ponašanju životinja. Zaključak do kojeg je on došao jeste da flamingosi koriste ovu neobičnu pozu kako bi sačuvali toplotu. Njegov istraživački tim je, između ostalog, otkrio da se broj ptica koje odmaraju na jednoj nozi smanjuje kako temperatura raste.
  • Čučuk Stana

    25.05.2017 12:12
    Kad bi digli i drugu ...pali bi....ahaha! ;-)
  • Perica

    25.05.2017 11:41
    Vic
    Pa ako bi digli i drugu - pali bi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.