Ptice i pčele jednako savesne kao i čovek

Ljudi nisu jedina bića koja imaju radnu etiku i osećaj dužnosti.
Ptice i pčele jednako savesne kao i čovek
Foto: Pixabay

Istraživači s Kalifornijskog univerziteta u Berkliju otkrili su da se insekti, ptice, reptili, ribe i druge sitne životinje takođe odlikuju savesnošću.

Prilikom pregledanja skoro 4.000 studija o ponašanju životinja, psiholozi sa Kalifornijskog univerziteta Mikel Delgado i Frenk Salovej pratili su određena ponašanja kod nekih životinja, kao što su marljivost, istrajnost, opreznost i samodisciplina.

Kao i kod ljudi, savesnost kod životinja, koja uključuje trud, obraćanje pažnje na detalje i nastojanje da se uradi ispravna stvar, donosi razne prednosti u lovu i okupljanju, privlačenju partnera, razmnožavanju i odbrani od predatora.

"Pčele radilice koje uklanjaju ostatke uginulih pčela iz svojih košnica imaju mnogobrojnije potomstvo, a ptice koje svoje gnezdo drže urednim manje su podložne napadima predatora", rekao je Delgado.

On takođe ističe kako je pevanje kod ptica ključno za uspeh parenja. Kod nekih vrsta ptica ženke biraju mužjaka koji je izgradio najbolje gnezdo i to na lokaciji koja je skrivena od predatora.

Neka prethodna istraživanja utvrdila su postojanje otvorenosti, ekstraverzije, prijatnosti i neuroticizma kod životinja, ali ovo je prvi put da je utvrđeno postojanje savesnosti u životinjskom carstvu.

Delgado smatra da je razlog toga suviše usko definisan pojam savesnosti na koji se gledalo isključivo kao na ljudsku osobinu temeljenu na emocijama, namerama i moralnosti.

  • =

    28.05.2017 23:34
    ...žen(k)e biraju muž(jak)a koji je izgradio najbolje gnezdo i to na lokaciji koja je skrivena od predatora....
  • Miroljub

    28.05.2017 23:20
    Dr
    Spavas li mirno, Darvine..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.