Pronađen fosil džinovskog lenjivca

Meksički naučnici su naveli da su pronašli fosilizovane ostatke do sad nepoznate vrste džinovskog lenjivca.

Ostaci su stari oko 10.000 godina a životinja je uginula na dnu duboke jame.

Fosil iz doba pleistocena je otkriven 2010. ali se nalazio toliko duboko u vodom ispunjenoj jami da su istraživači mogli tek malo po malo da saznaju o čemu se radi, naveo je Nacionalni institut za antropologiju i istoriju. Do sada je iz vode izvađena lobanja, vilica i delovi kičme, rebara, kandži i drugih kostiju. Ostatak skeleta je na dubini od oko 50 metara ispod vode.

Naučnici planiraju da do kraja godine izvade ceo skelet da bi nastavili istraživanje, uključujući i procenu o kolikoj životinji se radi.

"Sklapaće delove kao slagalicu", naveo je portparol Instituta Arturo Mendes.

Budući da je kostur gotovo ceo, naučnici veruju da je lenjivac "upao u jamu kada je bila suva ili je u njoj bilo veoma malo vode na dnu".

Vrstu su nazvali šibalbaoniks oviceps i dali mu nadimak "Lonac".

Početne analize govore da je lenjivac živeo između 8.647 i 8.305 godine pre nove ere, u periodu kada su razne vrste džinovskih stvorenja naseljavale Zemlju.

Meksiko je poznat po brojnim erozivnim jamama, zvanim "senote", koje su često ispunjene odozgo osvetljenim smaragdnim ili tirkiznim vodama. Područje na kome je lenjivac pronađen, među plažama poluostrva Jukatan, dom je za neke od najvećih podzemnih pećinskih kompleksa na Zemlji, te je veoma popularno među ljubiteljima pećina iz celog sveta

  • dodaj me u cv

    20.08.2017 21:01
    I ustanovili su da je naseljavao podrucje danasnje Crne Gore,a i da je vozija audi i nee se odvaja od ajfooona.
  • Cocco

    20.08.2017 05:24
    Da hoce samo malo da zaceprkaju po ovdasnjoj politickoj sceni, nasli bi na hiljade fosila lenjivaca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.