Da biste ostali u formi i u poznim godinama, nabavite psa

Naučnici dva britanska univerziteta sprovela su anketu čiji su rezultati pokazali da je fizička aktivnost koja uključuje šetnju psa veoma značajna za održavanje forme osoba treće životne dobi, pogotovo u zimskom razdoblju.
Da biste ostali u formi i u poznim godinama, nabavite psa
Foto: Pixabay
Naučnici sa Univerziteta Ist Anglia (UAE) i Kembridž sproveli su anketu među 3.000 starijih osoba koje su morale da odgovore da li imaju psa i da li ga izvode u šetnju. Zatim su im dali akcelerometre koji su neprestano merili novi njihove fizičke aktivnosti tokom sedmodnevnog perioda.
 
"Svima nam je poznato da nivo fizičke aktivnosti opada s godinama", rekao je doktor Ju Cu Vu, vođa istraživanja koji sarađuje sa oba univerziteta.
 
Naučnici su očekivali da će anketa pokazati kako "šetači pasa" ređe pribegavaju "sedećem" načinu života od ostalih učesnika studije, a rezultati su pokazali da vlasnici pasa prosečno dnevno provode pola sata manje sedeći.
 
"Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosečno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vreme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana u odnosu na osobe treće životne dobi bez pasa tokom dugih, sunčanih i ugodno toplih letnih dana", kazao je Endi Džouns, vođa studije i profesor javnog zdravstva na UEA.
 
S obzirom na to da su morali da se prilagode potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici bili su prisiljeni i na veću i češću fizičku aktivnost.
 
Džouns je dodao kako ne preporučuje svim seniorima brigu o psima, budući da nisu svi u stanju da vode brigu o tim kućnim ljubimcima na pravi način. Izneo je alternativu - uključenje seniora u programe šetnje pasa iz skloništa za nezbrinute životinje dvaput nedeljno. Istakao je da je u okviru takvog programa mogućnost otkazivanja šetnje bila ređa od otkazivanja vežbanja s vršnjacima.
 
Osim podsticanja fizičke aktivnosti starijih osoba, psi im skraćuju trenutke usamljenosti, pogotovo ako žive sasvim sami. Šetnja psa podstiče starije osobe i na razgovor s drugim vlasnicima pasa, a konverzacija ne mora nužno biti o ljubimcu.
 
Psiholog Andrea Bic tvrdi da su ranije studije pokazale povećanje nivoa oksitocina, hormona sreće, kod mnogih ljudi za vreme kontakta s psom. "Smanjuje se nivo stresa i anksioznosti, a jača osećaj poverenja", kazala je Bic.
 
Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu "Journal of Epidemiology and Community Health". 
  • Zeleni moljac

    02.10.2017 21:44
    Sloboda
    Kretanje je sloboda. Čovek treba da se kreće do poslednjeg daha. Čovek koji je nepokretan nije slobodan. Za slobodu se ginulo a zatvor je teška kazna za pravomoćno osuđene.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.