Čak 40. 000 pingvina uginulo od gladi na Antarktiku

Čitava kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku uginula je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio već drugi put u samo četiri godine, piše "Guardian".

Od cele kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabeležene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizleglih jaja.

Kolonija je doživela sličnu sudbinu pre četiri godine, kada nijedan ptić nije preživeo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regiji nazvanoj Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni da pređu dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Antarktik u celini ima rekordno nizak nivo letnjeg morskog leda, ali područje na kojem je živela kolonija predstavlja izuzetak.

"Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije", rekao je vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Jan Ropert-Kuder.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja i upozorio na pretnje ljudskog delovanja kao što su ribarstvo i turizam. O ovoj katastrofi će sledeće sedmice raspravljati 24 države Evropske unije i razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika.

  • Joca

    14.10.2017 07:13
    prioriteti
    Mnogo volim pingvine ali jos vise volim decu.Zato me mnogo vise brine sudbina nevine i neiskvarene dece, kojoj buducnost odredjuje belosvetska bulumenta. Obican covek malo moze da uradi za nezbrinutu decu a ne za pingvine, jer mu ruke vezuje bulumenta politicarska.Nikako da shvatimo koliko smo mi kao vrsta ugrozeni od strane sake mocnika i da su oni problem svih problema na ovoj planeti.Onog trenutka kada resimo probleme coveka na ovoj planeti, resili smo probleme i ostalih ugrozenih vrsta.
  • gari

    13.10.2017 22:23
    @60's
    Slažem se sa time što ste rekli, ali bih morao da dodam da sam uveren da su svi normalni naučnici svesni toga čega o čemo govorite. Ali šta naučnici mogu, da sprovedu istraživanje, i da iznesu svoje zaključke... Ako neki naučnik govori kontra od toga što kažete, onda je jasno da ili ima pogrešne motive da to govori, ili je kvazinaučnik koga u centar pažnje neko drugi gura iz svojih ciljeva.
  • Sale

    13.10.2017 19:59
    Kakve veze ima evropska unija i Antartik???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.